Tamo, tamo da putujem… “Pamplona” (Španjolska) gost je Ivo Hrvatić

26.3.2021

ČETVRTAK, 27. STUDENOG 2014.   Rođeni sam Splićanin istarskih korijena, kolekcionar i svjetski putnik. Posjetio sam 55 zemalja širom svijeta, na preko 400 lokacija. Upravo […]

ČETVRTAK, 27. STUDENOG 2014.
 

Rođeni sam Splićanin istarskih korijena, kolekcionar i svjetski putnik.

Posjetio sam 55 zemalja širom svijeta, na preko 400 lokacija. Upravo sam se vratio iz Kambođe, Minanmara i Tailanda.
Dobrim dijelom sam putovao tragom romana mojih omiljenih pisaca, pa je tako i putovanje u Pamoplonu u Španjolskoj rezultat čitanja knjige “Sunce se ponovo rađa” Ernesta Hemingwaya, po kojoj je Pamplona postala megapoznata.
To je grad koji ima dosta dodirnih točaka sa Splitom i usporedba je neizbježna, ali ipak treba priznati da je Split izgubio identitet i tradiciju, dok ih je Pamplona uspjela održati preko 500 godina.
Osebujnost Pamplone je u tome što dolazeći tamo ubrzo postajete aktivni sudionik u svim događanjima, a ne samo turist promatrač. Tome u prilog ide podatak da u 8 dana svetkovine taj grad posjeti blizu 1.400.000 turista.
Pamplona ne privlači pozornost samo zbog trke s bikovima, nego i zbog čitavog niza ritualnih događanja i zabave koje ću vam pokušati približiti pričom, kratkim video uratcima i fotografijama.
Put u Pamplonu za mene je jedan od tri najdraža adrenalinska putovanja i sigurno broj jedan u Evropi.

Ivo Hrvatić