Tamo, tamo da putujem… “Mitovi Balkana”, gost: Željan Rakela

18.3.2021

ČETVRTAK, 25. RUJNA 2014.   Nakon pređenih 300.000 km na 5 kontinenata uvijek na istom motoru, počelo me malo živcirati što moram zimi biti kući […]

ČETVRTAK, 25. RUJNA 2014.
 

Nakon pređenih 300.000 km na 5 kontinenata uvijek na istom motoru, počelo me malo živcirati što moram zimi biti kući i čekati ljeto za novo putovanje, pa sam smislio nešto bolje. Kupio sam kombi WV Multivan i odlučio skupiti ekipu s kojom bih mogao otići na put zimi.

Nakon razgovora s dugogodišnjim prijateljem Juricom Galićem, poznatim splitskim piscem nove generacije, koji piše na svom portalu THE MLADICHI došli smo na ideju za putovanje na kojemu ćemo razotkriti mitove Balkana. Pridružio nam se i Goran Šerić, zadužen za informatički dio i za degustaciju gastronomske ponude širom Balkana, a u tim su ušli i Mario Mandarić zvani Sir Expert za nadnaravne pojave te Ante Alduk i Mijo Čaleta eksperti za noćni život i snimatelj Roko Birimiša. Jurica je bio zadužen za pisanje putopisa i razgovore s raznim osobama koje sretnemo putem, a ja sam trebao sve dobro organizirati, tako to da na kraju bude jedna lijepa avantura.
Prije puta svi članovi tima morali su proći obuku koja je podrazumijevala i savladavanje straha, pa su svi morali, uz trening samoobrane i Paint balla, držati oko vrata ogromne zmije. Od 54 prijavljenih na obuku samo nas sedmoro je uspjelo savladati taj zadatak!
U Sarajevu smo istraživali bosanske piramide i razbijali mit o najboljim ćevapima, u Republici Srpskoj hvatali drekavca, u Zrenjaninu pojeli dlakavu svinju, a u Beogradu intervjuirali beogradske moćnike i uživali u dražima noćnog života. U Kragujevcu smo otkrili autobus iz kultnog filma “Ko to tamo peva”,pa onda izvršili egzorcizam na grobu prvog srpskog vampira Save Savanovića, posjetili Đavolju varoš i Ćele kulu, istražili čije je roštilj bolji- vlasotinečki ili leskovački, posjetili Skoplje i Šutke, najveće romsko nasjelje u Europi, snimali albanske bunkere, skateom se spustili niz kanjon Morače…
Sve ovo i još mnogo toga čut ćete i vidjet na putopisnoj tribini „Tamo, tamo da putujem…“ u četvrtak, 25. rujna u 18 sati u velikoj dvorani GKMM.