Tamo, tamo da putujem… “Kašmir i Ladakh, mitske zemlje na sjeveru Indije”

20.1.2021

Srijeda, 27. lipnja 2012. u 18h U novoj putopisnoj tribini Davor Vuković slikom i riječju pričat će o svojim putovanjima po krajnjem sjeveru Indije. Bogata […]

Srijeda, 27. lipnja 2012. u 18h

U novoj putopisnoj tribini Davor Vuković slikom i riječju pričat će o svojim putovanjima po krajnjem sjeveru Indije. Bogata podhimalajska dolina Kašmira, “raj na Zemlji” kako su je od pamtivijeka nazivali putnici, najljepše je i najopasnije mjesto na svijetu. Trajno žarište potencijalnog sukoba između Indije i Pakistana, dvije susjedne nuklearne sile, ujedno je i kraj očaravajuće prirode, najfinijih tkanina, ali i mjesto koje skriva jednu od najintrigantnijih tajni današnjice.
Ladakh, u prijevodu “zemlja visokih planinskih prijevoja”, često nazivan i “mali Tibet”, jedno je od najviših i najsušnijih naseljenih područja na svijetu. Taj teško dostupan kraj do prije nekoliko desetljeća bio je zatvoren za posjetioce. Kontakt s vanjskim svijetom vrlo je brzo u to tradicionalno, gotovo idealno društvo, svojevrsni himalajski Shangri La, počeo donositi do tada nepoznate boljke modernog svijeta: zagađenje, otuđenje, nezaposlenost i siromaštvo.