Tamo, tamo da putujem… Jasen Boko: “Odisejevim tragom”

15.1.2021

Srijeda, 13. lipnja 2012. u 18h U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Jasen Boko će u srijedu 13. lipnja u 18 sati govoriti o svom tromjesečnom […]

Srijeda, 13. lipnja 2012. u 18h

U Gradskoj knjižnici Marka Marulića Jasen Boko će u srijedu 13. lipnja u 18 sati govoriti o svom tromjesečnom putovanju Tragovima Odiseja i pokušati objasniti zašto misli da je Homerov Odisej prije tri milenija lutao Jadranom, a ne Sicilijom, kako tvrdi književna historija.

Hoće li nakon putovanja Jasena Boke i knjige Tragovima Odiseja, prepune argumenata kako je upravo Jadran more u kojem se prije tri milenija izgubio itački kralj, Homerova Odiseja i dalje biti čitana isključivo kao fikcija? Ili ćemo, poneseni Bokinim dokazima, povjerovati da je Odisej nimfu Kalipsu zaista susreo na Mljetu, da je Kirku našao na Korčuli, a Polifema na Hvaru, nikako ne na Siciliji, kako tvrdi općeprihvaćeni književno-povijesni mit? I jesu li zaista današnji Dalmatinci daleki potomci onih silnih Homerovih ljudoždera, čudovišta i kiklopa, ali i fatalnih nimfa s kojima se Odisej mučio deset godina kako bi se vratio Penelopi, koja možda i nije bila uzor vjernosti i strpljivosti?

Nakon uspješnice Na Putu svile, kojom je slijedio tragove Marka Pola, Jasen Boko tri je mjeseca istraživao Mediteran. Izbjegavajući turističke vodiče kao literaturu s kojom se započinje putovanje i čije naputke valja slijediti, u ruke uzima prvi putopis europske književnosti, Homerovu Odiseju, te se otiskuje na putovanje Mediteranom u potrazi za mjestima po kojima je lutao junak znamenita epa. Kombinirajući erudiciju, iskustvo svjetskog putnika i dalmatinski humor (s neizbježnom dozom cinizma), Boko putuje od Troje do Malte i Mljeta i ispisuje intrigantnu knjigu koja se podjednako bavi destinacijama Odisejeva putovanja koliko i pozicijom Mediterana danas, a o kojoj će govoriti u splitskoj knjižnici. Kontemplira nad pitanjima: Prepleću li se i danas, u globaliziranom svijetu, na ovome središnjem moru autohtone kulture ili se Mediteran pretvorio u McDonaldov melting pot bez ikakvih posebnosti? Ima li Sredozemlje u vremenima Google Eartha još uvijek svoje skrivene kutke, nepromijenjene od vremena Odisejeva putovanja? I kako bi današnji stanovnici nekog otoka dočekali gosta kojeg izbaci more, a u ruci nema kreditnu karticu?