“Tamo, tamo da putujem…”, gost je Željko Bockovac

24.11.2020

Četvrtak, 15. rujna 2011. u 18:00 Gost ovotjedne putopisne tribine je alpinist Željko Bockovac, član Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem Makarska. On se u lipnju ove godine uspješno […]

Četvrtak, 15. rujna 2011. u 18:00

Gost ovotjedne putopisne tribine je alpinist Željko Bockovac, član Speleološko-alpinističkog kluba Ekstrem Makarska. On se u lipnju ove godine uspješno popeo na vrh Alpamayo (5947 m) u peruanskom gorju Cordillera Blanca, koje se smatra jednim od najljepših u svijetu.
Uspon je izveden rutom zvanom French Direct, koja vodi sjevernim zidom Alpamaya direktno na sam vrh. Penjanje u ledenom žlijebu, od podnožja ledenog zida do vrha, trajalo je osam sati.
Ovo je bio njegov treći uspješan pohod u Cordillera Blanca te šesti ispenjani vrh iznad 5000 m u ovom masivu.
Željko Bockovac je član PD Biokovo Makarska od 1983. do 1997., a član SAK Ekstrem Makarska od 1997. U svom tridesetogodišnjem planinarskom stažu bavio se svim granama planinarskih djelatnosti.
U početku je to bila speleologija, gdje je istražio preko stotinu prvenstvenih objekata. Najveći uspjeh na tom polju zbio se ove godine kad je istražena jama “Mokre noge” sa 701m dubine. Ista trenutno zauzima 5. mjesto na tablici najdubljih jama Hrvatske.
Baveći se alpinizmom, savladavao je preko pedeset smjerova različitih dužina. Osim nekoliko prvenstvenih, većina su bila ponavljanja, a oni teži bili su ocjene 6C.
Najveće uspjehe postigao je u visokogorskom alpinizmu. Osim što je uspješno osvojio sve vrhove koje je pohodio (osim jednog), u većini pohoda je bio organizator i vođa ekspedicije. Organizacijom i vođenjem ekspedicije na Ararat 1989, s tek navršenom 21. godinom života, postao je najmlađi vođa neke alpinističke ekspedicije u bivšoj Jugoslaviji.