“Sve teži ravnoteži” izložba mobila Timee Marušić Hren

19.2.2021

PONEDJELJAK, 17. LIPNJA 2013. O izložbi Tema ove izložbe je ravnoteža. Kako je pronaći? Kako u njoj ostati? Kako učiti od ravnoteže koja me okružuje, […]

PONEDJELJAK, 17. LIPNJA 2013.

O izložbi
Tema ove izložbe je ravnoteža. Kako je pronaći? Kako u njoj ostati? Kako učiti od ravnoteže koja me okružuje, od ravnoteže između Sunca i Mjeseca, između vode i vatre, između zraka i Zemlje? Lijevo-desno. Misli-osjećaji. Unutra-vani. Gore-dolje. Ravnoteža u odnosima. Zato jako volim izrađivati mobile. Kako uravnotežiti njihovu lijevu i desnu stranu? Kolika je kuglica dovoljna da tu ravnotežu poremeti? Ili da je stvori?
Ova bi se izložba mogla zvati i Oda vjetru. Jer, mobili slobodno vise u prostoru, ljuljajući se na zraku i plešući s vjetrom. Stalno se kreću, na otvorenom se predajući strujanjima zraka, a u zatvorenom, pak, igrajući se s propuhom i odgovarajući na svaki dodir. Kreću se baš kao i sve na svijetu – od najmanjih čestica do svemira.
Svaki je mobil cjelina koja se sastoji od niza pojedinosti. I svaka je od njih nužna da bi cjelina postojala.
Mobili ispunjavaju prostor vedrinom i lakoćom. Zrače zaigranošću i prizivaju radost i smijeh.

O meni
Ovo je druga izložba koju održavam u Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu. S velikom sam je radošću i velikim uživanjem pripremala. Naravno, sve čime sam se do sada bavila dovelo me do nje. Stvaranje kao izražavanje osjećaja i misli, kao traženje odgovora, stvaran je dio mog života već niz godina. I, koliko se god veselila 'proizvodima' koji iz men nastaju (bile to mandale u batiku, pletene veste, nakit, mobili, kaširane maske, slike u pastelu ili štogod drugo) zapravo se možda i više radujem samom činu nastajanja. Najčešće početna zamisao o nadolazećem djelu i nema mnogo veze s gotovim djelom. Tako je bilo i s ovim mobilima. Ni jedan nije ispao onako kako sam ga zamišljala. Jer, katkad sam materijal i tehnika preuzmu vodstvo, a katkad ruke naprosto same rade, ne pitajući se za moje planove.
Zaljubljena sam u pokret i ples, u bubnjanje, u stvaranje. Sve me to dovodi bliže onim prostorima u meni iz kojih mi navire nadahnuće. I, širi moju vjeru u Život i Postojanje i Ravnotežu.
Rođena sam u Zagrebu 1961. godine, gdje sam završila Filozofski fakultet. U Split sam doselila 2008. godine s partnerom Darkom. Ovdje radim s djecom s posebnim potrebama.