Rabîndranâth Tagore: “Ćitra”

28.10.2020

Srijeda, 16. lipnja 2010. Ovaj događaj nije samo predstavljanje knjige, nego i prezentacija indijske kulture. U predstavljanju će uz autoricu sudjelovati dr. sc. Garima Srivastava, lektorica […]

Srijeda, 16. lipnja 2010.

Ovaj događaj nije samo predstavljanje knjige, nego i prezentacija indijske kulture. U predstavljanju će uz autoricu sudjelovati dr. sc. Garima Srivastava, lektorica na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i profesorica književnosti na Sveučilištu u Hydarabadu u Indiji. Ona će održati kratko predavanje o Rabîndranâthu Tagoreu i pročitati odabrane stihove iz njegovih pjesama.

Rabîndranâth Tagore rodio se u Kalkuti 1861. u brahmanskoj obitelji. Bio je pjesnik i pisac, glazbenik i slikar. Godine 1913. dobio je Nobelovu nagradu za djelo Gitanđali (Pregršt pjesama), po čemu je postao poznat na Zapadu. Manje je poznato da je sam uglazbio mnoge svoje pjesme koje su zatim postale dio narodne kulture.

Knjigu je preveo Špiro Janović. Uvodni esej i pogovor hrvatskom izdanju napisala je Snježana Grković-Janović. Ilustratorica je Tajana Ivić.