Promocija romana „Osvetnici“ Magdalene Mrčele

13.10.2021

Izdavač: Umjetnička organizacija Kugli&Kugli, Zagreb: 2021. Žanr: kriminalističko-psihološki roman Izlagačice: Magdalena Mrčela, autorica i Ema Bodrožić-Selak, prof. hrvatskoga jezika i književnosti Glazbeni gost: Ivan Bošnjak, […]

Izdavač: Umjetnička organizacija Kugli&Kugli, Zagreb: 2021.

Žanr: kriminalističko-psihološki roman

Izlagačice: Magdalena Mrčela, autorica i Ema Bodrožić-Selak, prof. hrvatskoga jezika i književnosti

Glazbeni gost: Ivan Bošnjak, prof.

Broj sudionika ograničen je na 30. Prijave na: https://forms.gle/CUTRHP7FDNwypv5z6

Iz pogovora urednice Rosie Kugli:

Kriminalistički roman „Osvetnici“ svojim sadržajem pogađa nišu istraumatiziranih likova, malog čovjeka u vječnoj borbi dobra i zla, pravde i nepravde, unutrašnje borbe koju vodi sam sa sobom i na svim frontovima, do trenutka kad očaj svoje mjesto prepušta bijesu. Nemoć pred sustavom koji ga proždire umjesto štiti, nemoć kad shvati da mu se opskurni likovi smiju u lice samo zato što imaju „moć“ našeg malog čovjeka dovodi do pomračenja uma i uzimanja pravde u svoje ruke jer „Kad nepravda postane zakon, otpor postane dužnost“.

Kao i u romanu „Između“, i ova priča teži vjerodostojnosti. Nema laži, nema izmišljanja, nema uljepšavanja. Kroz rupu u zidu dviju ćelija promatramo dvije studentice kroatistike, neshvaćenog društvenog aktivista, eksplozivnog navijača, zaštitničkog oca i slomljenog supruga. Njihov se mirni kolektiv uzburkava dolaskom dvaju novih zatvorenika – jedan je predstavnik zagrebačke zlatne mladeži, a drugi mladi višestruki ubojica. U potrazi za pravdom, kozmičkom, pravnom i osobnom, njihove će se priče dramatično sudariti u susretu zbog kojega će se leksemi „zatvorenik“ i „kazna“ u vašim mentalnim rječnicima zauvijek promijeniti.