Promocija knjige Zvjezdane Čagalj, Znaš, volim te

2.6.2021

Zbirka Znaš, volim te poezija je za djecu i one koji se njima bave (roditelji, bake, djedovi, odgojitelji, učitelji…)   Sudjeluju: – autorica Zvjezdana Čagalj […]

Zbirka Znaš, volim te poezija je za djecu i one koji se njima bave (roditelji, bake, djedovi, odgojitelji, učitelji…)

 

Sudjeluju:

– autorica Zvjezdana Čagalj

– Marijan Grbavac, glumac amater

– djeca Dječjeg vrtića “Vranjic” s odgojiteljicom savjetnicom Bernardom Roudi

– djeca 3. C razreda OŠ “Trstenik” s učiteljicom Jagodom Čopac

– Glazbeni dio: Branko i Lovre i banda 058

 

O autorici:

Zvjezdana Čagalj rođena je u Splitu, gdje je završila Filozofski fakultet te stekla zvanje nastavnik, a potom i profesor  predškolskog odgoja. Radila je kao odgojiteljica savjetnica u dječjem vrtiću Radost, područni objekt Šareni svijet u Splitu. Trenutno je u mirovini. Najznačajnije nagrade koje je dobila za svoj rad za jesu državna nagrada Ivan Filipović za predškolski odgoj te nagrade Ivan Filipović za životno djelo u području ranog i predškolskog odgoja i naobrazbe. Tu je i nagrada Grada Splita za zaslužnog građanina, također za predškolski odgoj.

Zvjezdanin književni opus broji osamnaest naslova za djecu i  odrasle. Piše na štokavskom i čakavskom jeziku. Dobitnica je prve nagrade za čakavsku poeziju u Mariji Bistrici, a pjesma Dah mora ušla je u tisuću najljepših pjesama svijeta na natječaju Erato. Pjesme joj se nalaze i  u čitankama za osnovnu školu. Svojim umjetničkim angažmanom oplemenjuje svoje Slime, maleno mjesto iz koga potječe, kao i veliki Josip Pupačić, i to autorskim večerima u sklopu kulturnoga ljeta već šestu godinu za redom.

Vrlo važan dio cijeloga pedagoškog i umjetničkog miljea, istkanog u njezinoj duši, Zvjezdana vidi u radu s djecom. Bosonogi hod kroz trnje donio joj je snagu duha i ponos postojanja zbog tolikih generacija kojima je imala priliku cijediti sokove radosti u najosjetljivijem razdoblju življenja, u djetinjstvu.

(Utjecaj djece na mene je velik. Od njih doista dobijete stostruko. Ako im poklonite pažnju, dobit će te milion zagrljaja, trenutaka koji vam klize niz kičmu u divnom osjećaju pripadnosti. Poezija za djecu je, po meni, najteži izbor za odrasloga čovjeka. Nije lako pisati tako da sve kažeš jednostavno, pitko, razumljivo, a opet da nije infantilno ili previše filozofski, da te razumiju i prepoznaju ono što im šalješ, da te vole i rado slušaju, čitaju, traže još.

Meni se to stalno događalo pa je logično da nisam smjela iznevjeriti. Poticaje sam dobila baš od njih. Oni su mi vratili sve igre, smijeh, toplinu, inspirirajući me. Rad s djecom je doista moj poziv i to nije parola nego snažna simbioza svega čemu želim dati i iz čega crpim smisao življenja.

(ulomak iz intervjua s autoricom)

 

O ilustratorici:

Barbara Borozan

Voli što je rođena u Splitu.
Ima psa koji zna pričati priče i pjeva.
I rado gleda u zvijezde na nebu. Htjela bi da može letjeti.
Najdraža boja: plava.
Omiljena riječ: hvala.

 

Enes Kišević o zbirci:

ZNAŠ, VOLIM TE
POKLADE
Sve je neka zbrčka,
Neka vragolija,
Nema veze,
Dobro je,
Igrat ću se i ja!

Ova dva stiha iz pjesme Poklade najbolje zrcale moje čitanje najnovije dječje knjige Zvjezdane Čagalj. Inače, najviše sam sebe i dječje duše našao u pjesmama: Obitelj, Brojalica, Zezalica,Tvrdoglavac, Klas, Što se sve slaže, Vjeverice, Zbrajalica, Tobogan za more, Noć, Mir, Nenasilje, Tuga, Crtanje, Izvoli, kažem, Molim, Oprosti, kažem, Pozdrav…

Srdačni pozdrav pjesnikinji, slikarici i najmanjim čitateljima kojima će ova knjiga dobro doći u igri/
nema veze, dobro je, igrat ću se i ja.

Enes Kišević