Promocija knjige poezije i fotografije autorice Maje Tomas „Moja svitanja“

10.12.2021

Naklada TOMAS i GKMM pozivaju vas na promociju knjige poezije i fotografije autorice Maje Tomas, „MOJA SVITANJA“ u srijedu 15. prosinca 2021. u 18:00 h, Gradska knjižnica Marka Marulića […]

Naklada TOMAS i GKMM pozivaju vas na promociju knjige poezije i fotografije autorice Maje Tomas, „MOJA SVITANJA“ u srijedu 15. prosinca 2021. u 18:00 h, Gradska knjižnica Marka Marulića Split, Ulica slobode 2

 

U programu sudjeluju:

– Zvjezdana Čagalj, organizatorica i moderatorica

– Marijan Grbavac, glumac i recitator

– Damir Trogrlić-Was, recitator

– Maja Tomas, autorica

 

– Jasenka Splivalo, povjesničarka umjetnosti

– Klapa Friži, glazbeni dio

 

Radujemo se vašem dolasku!

 

O autorici:

Maja Tomas rođena je 15. ožujka 1956. godine u Splitu u brojnoj splitskoj obitelji Kuzmanić. Završila je gimnaziju u Splitu. 1981. diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zadru – smjer turizam. Svestrana je umjetnica koja svoje impresije izriče poezijom, umjetničkom fotografijom, pjevanjem i glumom u kazalištu, tv dramama i filmu. Više joj je pjesama uglazbljeno. Članica je Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, Hrvatskog književnog društva Rijeka, Matice hrvatske, Kulture snova Zagreb, udruge Čakavski jazik, Hrvatsko-australsko literarnog i umjetničkog društva Sydney (Australija), Hrvatskog društva skladatelja…

Hrvatska radio televizija snimila je 2004. dva priloga o autorici: “Dobre priče” s gostovanja u “Booksi” u Zagrebu te “Makover s autoricom” u emisiji “Život u živo” te 2006. HRT1 Dnevnik – prilog o predstavljanju knjige “Pod nebom plavetnim” u DHK Zagreb. Od 2010. gostuje kao književnica u školama diljem Hrvatske.

Pjesme objavljuje u tjednicima: Glas koncila, Hrvatsko slovo, Fokus; zatim časopisima: Mogućnosti, Osvit, Republika, Podstranska revija. Četiri puta je samostalno izlagala umjetničke fotografije u zemlji i inozemstvu. 1998. g. prilikom pohoda pape Ivana Pavla II. Splitu, na Žnjanu, pjeva u crkvenom zboru zajedno s dvije tisuće pjevača.

Književne i glazbene nagrade:

Zvonimir Golob, Koprivnica, 2004., pjesma Kada mi dolaziš;

Erato, Međunarodni institut za književnost, Zagreb, 2004., pjesma Simfonija,

Melodije hrvatskog juga, Opuzen 2008., nagrada struke za pjesmu Kada poklope se švere,

Melodije hrvatskog juga, Opuzen 2011., nagrada za pjesmu pisanu u dalmatinskom izričaju Materin zlamen.

Značajniji nastupi:

Književne priredbe: Croatia rediviva, Selca, otok Brač, Dobrojutro more, Podstrana, Šimićevi susreti, Drinovci, BiH; Humski dani poezije, Mostar, Rijek u kamenu, Počitelj, BiH, te gostovanja u Crnoj Gori, Makedoniji, Njemačkoj, Australiji i Novom Zelandu.

Zagrebački književnik i redatelj Zdravko Odorčić režirao je 2014. za zagrebačko Kazalište na dlanu poetsku monodramu “Kad će bit meni milo” sa stihovima iz njezinih prvih zbirki: Savez neraskidiv i Pod nebom plavetnim. U izvedbi autorice monodrama je odigrana u Europskom domu u Zagrebu, HNK-u Split i Podstrani, te 2016. godine pet puta u Australiji te jednom u Novom Zelandu. Monodrama je dobila odobrenje Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta RH za igranje u školama.

Zbirka izabrane poezije “Bez riječi” prevedena joj je na njemački i francuski jezik i pred tiskom su.

Udana je, majka je dvoje djece, živi i stvara u Splitu.

Adresa: Kralja Zvonimira 37, 21000 Split   

Mob: 00385 91 570 04 03

e-mail: majatomas8@gmail.com

Objavljena djela:

1. Savez neraskidiv, Hrvatsko kulturno društvo Napredak, Split, 2003., zbirka poezije

2. Pod nebom plavetnim, vlastita naklada, Split, 2006., zbirka poezije

3. Umiri me, More, vlastita naklada, Split, 2009., zbirka poezije

4. Bez riječi, Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne Mostar i Naklada Tomas, Split, 2013., izabrane pjesme

5. Kad' će bit' meni milo, Kultura snova, Zagreb, 2018., poetska monodrama

 

Zastupljena je u tridesetak zajedničkih zbirki poezije, od kojih su većina međunarodne te u monografije dvaju pjesničkih susreta.