Promocija knjige Nikole Aleksića, „Legionari“

30.3.2022

Zbijen unutar korica ovaj roman predstavlja vještu kombinaciju žanra znanstvene fantazije, ratne pustolovine, političkih intriga, uz „začine“ iz recentne hrvatske povijesti. Gotovo dječje raširenih očiju […]

Zbijen unutar korica ovaj roman predstavlja vještu kombinaciju žanra znanstvene fantazije, ratne pustolovine, političkih intriga, uz „začine“ iz recentne hrvatske povijesti. Gotovo dječje raširenih očiju i razmahane tipkovnice uronio je Nikola u fantastični svijet mračnoga geopolitičkog trilera i daleke alternativne distopijske budućnosti gdje se elitni hrvatski vojnici, legionari, idealistički bore za oslobađanje povijesnih hrvatskih zemalja diljem kugle zemaljske.

U ovom SF romanu Hrvatska je posrnula globalna velesila koja na svim stranama vodi žestoke bitke. Prikazuje se crno–bijeli moralni svijet u kojemu se dobro bori protiv navale zla. Autorove riječi kotrljaju se pitko, razigrano dočaravaju teksturu života dalekog svijeta budućnost. Rečenice dojmljivo čitatelja transportiraju u nemilosrdnu atmosferu znanstveno–fantastičkih ratova, borbenih okršaja, ali i poput kakve drame otvaraju se svjetovi osobnih, intimnih momenata likova ovog djela.

Kroz roman nas vodi vojničina od glave do pete, Charles Bukowski, koji postupno otkriva tajnu svoga važnog obiteljskog podrijetla. Bukowski korijene vuče iz drevne pradomovine, stare Hrvatske, koja pod terorom kontrole čeka zoru slobode. Dok čitate ovo djelo, stalno vas drži osjećaj da se budi nešto vrlo veliko. Fascinacija i iščekivanja rastu iz scene u scenu. Ovdje se običan čovjek polako transformira u gotovo nadljudskog junaka i spasitelja svoga naroda. Znalački se perpetuira popularni mit o spasitelju, mesiji, odnosno onom koji, u ovoj priči, ima doći i povesti Hrvate prema slobodi, istini, dobru i svjetlu.

Autor nas vodi u daleku sredinu 22. stoljeća gdje je prijestolnica Slobodne Hrvatske Buenos Aires, a nove generacije Hrvata, kako reče autor romana, sanjaju vjekovne hrvatske povijesne granice od Tokija do Milwaukeeja. Antikolonijalizam, antiimperijalizam, kao i arhetipska nada da će, tami mraka i silinama nevolja usprkos, jednoga dana stvari biti postavljene na svoja mjesta – samo su neke od tema koje se kriju ispod površinskih značenja ovog romana. Pred vama je angažirana knjiga, sjajna kombinacija SF–a i mitološkoga.

Denis Krnić

 

AUTOR

Nikola Aleksić rođen je u Splitu 1978. godine. Završio je jezičnu gimnaziju i Pravni fakultet u Splitu. Uz redoviti posao međunarodne suradnje, radi više od 20 godina kao stručni turistički vodič. Kao strastveni i vrsni ljubitelj povijesti već 10-ak godina predaje u Visokoj školi Aspira na tečaju za vodiče. Također, aktivno se autorski bavi glazbom u hard rock/metal bendu s kojim ima izdane pjesme i albume. Uz to ljubitelj je kvalitetnih videoigara s vojnom i povijesnom tematikom. Sve svoje ljubavi spojio je u priču svoga nevjerojatnog romana.