Promocija knjige Blackbook Croatia

31.1.2022

Promocija knjige Blackbook Croatia uredničkog tima Matije Vnučeca, Alena Milera i Krešimira Golubića u nakladi Digital Graffiti   U knjizi Blackbook Croatia su po prvi […]

Promocija knjige Blackbook Croatia uredničkog tima Matije Vnučeca, Alena Milera i Krešimira Golubića u nakladi Digital Graffiti
 

U knjizi Blackbook Croatia su po prvi put objedinjeni radovi gotovo cjelokupne hrvatske graffiti scene. Radovi su predstavljeni kroz onaj najintimniji dio svakog crtača graffita, njihove skice uz pomoć kojih umjetnici kreću na put usavršavanja vještine izvođenja i osobnog stila svojih graffiti murala. Predstavljeno je 192 umjetnika sa 192 rada sakupljena u periodu od ljeta 2020. pa do jeseni 2021. godine. 
Na promociji sudjeluju autori knjige.  

 

Matija Vnučec, rođen 1983. godine u Kutini. Živi i radi u Garešnici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Na Učiteljskoj akademiji u Petrinji diplomirao smjer predškolski odgoj te do danas ima 15 godina radnog staža u dječjem vrtiću. Za vrijeme srednje škole kroz hip hop kulturu upoznao se sa graffitima te od 2005.g aktivno djeluje na hrvatskoj graffiti sceni.
 

Alen Miler, rođen je 1977. godine u Sisku, a do polaska u srednju školu živi u Kutini. Diplomirao je na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti, nastavnički odjel, u klasi E. Kokota i Lj. Stahova. Osim što je likovni pedagog sa višegodišnjim stažem u osnovnoj školi, majstor je za tetoviranje te vlasnik tattoo salona Dolaskom u Zagreb zbog školovanja, 90tih godina 20.stoljeća, počinje pratiti graffiti umjetnost koja mu postaje opsesija. Osim slikarstva i tetoviranja, od 1998.godine se bavi oslikavanjem zidova i graffiti umjetnošću. Radove je izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Danas živi, radi i stvara u Kutini, a ponekad i negdje blizu vas .
 

Krešimir Golubić – Leon (GSK), rođen u Zagrebu 1973. Za graffiti umjetnost zainteresirao se sredinom 80-ih kad su se prvi radovi pojavili u Zagrebu. Sprej prvi put uzima u ruke 1987., no pravi početak bavljenja graffitima je 1991. godine, nakon posjete Berlinu. S dvojicom prijatelja pokreće jednu od prvih graffiti ekipa u Zagrebu – GSK Crew (1993.) . Redovno sudjeluje na umjetničkim festivalima te održava dječje radionice i predavanja na temu “Graffiti su umjetnost a ne vandalizam”. Član HDLU od 2020. godine.