Projekcija filma Satelitski dječak

20.4.2022

Povodom obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije, GKMM i Veleposlanstvo Australije organiziraju projekciju filma Satelitski dječak u režiji Catrione McKenzie Satelitski dječak australski je avanturadramski […]

Povodom obilježavanja 30 godina diplomatskih odnosa između Hrvatske i Australije, GKMM i Veleposlanstvo Australije organiziraju projekciju filma Satelitski dječak u režiji Catrione McKenzie

Satelitski dječak australski je avanturadramski film o mladom Aboridžinu iz 2012. godine. Dječak se bori za održavanje tradicije svog nasljeđa u modernom svijetu kada se rudarska tvrtka proširi u regiju. Film je napisala i režirala Catriona McKenzie.

2013. godine, Satelitski dječak je zaradio Nominacije za najbolji film i Najbolji zvuk za nagrade AACTA , dodijeljene od strane Australijske akademije za kinematografsku i televizijsku umjetnost . Na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu , film je osvojio posebno priznanje Kristalni medvjed za najbolji film. Također je osvojio festivalsku nagradu međunarodnog žirija za najbolji dugometražni film. Na Međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu , scenaristica i redateljica Catriona McKenzie nominirana je za Veliku nagradu žirija.

Film je također zaradio nominacije za McKenzieja za nagradu Discovery, kao i za međunarodnu nagradu kritičara na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu 2012.