Projekcija filma “Lice poroda” u organizaciji Udruge Roda

5.2.2021

PETAK, 8. OŽUJKA 2013.   Projekcija filma “Lice poroda” u organizaciji Udruge Roda Povodom Dana žena, 8. ožujka 2013. pozivamo vas na projekciju filma o […]

PETAK, 8. OŽUJKA 2013.

 

Projekcija filma “Lice poroda” u organizaciji Udruge Roda

Povodom Dana žena, 8. ožujka 2013. pozivamo vas na projekciju filma o trudnoći, porodu i ženskoj snazi.
Ova akcija Udruge Roda je zamišljena vrlo slično kao i akcija Sloboda porodu koja je organizirana u rujnu 2013. Dakle, film će se prikazivati isti dan u što većem broj mjesta u Hrvatskoj, ulaz na film će biti besplatan i Roda će promovirati projekcije filma na nacionalnom nivou. Za sada su potvrđene projekcije u 16 gradova: Varaždin, Čakovec, Pula, Rijeka, Zagreb, Vinkovci, Pazin, Dubrovnik, Velika Gorica, Daruvar, Split, Poreč, Biograd n/m, Čepin, Popovača i Pakrac a sigurno će ih biti i više!

Sinopsis filma Lice poroda
Lice poroda je film o trudnoći, porodu i snazi izbora.
Sniman tri godine širom svijeta, od Londona do Alice Springsa, to je film koji sadrži ključne informacije za svaku ženu koja u današnje vrijeme želi roditi.
U Australiji je 2009. kućni porod zamalo postao ilegalan. Tri godine kasnije broj žena koji se odlučio na kućni porod se udvostručio. Tko su te žene i zašto su medicinski kadar i trenutačna kultura rađanja toliko protiv njih?
Dokumentarac u trajanju od 87 minuta slijedi priče brojnih žena koje griju, ali ponekad i slamaju srce dok nas vode kroz brojne informacije i mišljenja s kojima se suočavaju buduće majke pri odlučivanju kada, gdje i s kim roditi svoju djecu.
Film razdvaja činjenice od mitova vezanih uz porod, istražuje politiku rizika, sigurnosti i straha te otkriva naše nepovjerenje prema ženi tijekom poroda. U filmu sudjeluju mnogi vrhunski svjetski stručnjaci za porod, uključujući i poznatu Sheilu Kitzinger, autoricu više od 23 knjige o trudnoći i porodu, te utemeljiteljicu modernog primaljstva u SAD-u Inu May Gaskin, koja je prošle godine održala edukacije u Zagrebu.
Svoje mišljenje o porodu u filmu iznosi i liječnik Rupert Sherwood, predsjednik Kraljevskog sveučilišta porodničarstva i ginekologije Australije i Novog Zelanda, čije se sveučilište aktivno protivi kućnom porodu, tvrdeći da je „nesiguran“. Suprotnog su mišljenja porodničari Euan Wallace i Andrew Bisits, koji su započeli pilot-program podrške kućnim porodima u kojem bolničke primalje odlaze u dom žene koje rađa, tvrdeći da moderno porodničarstvo ne služi najboljem interesu žene.
Među majkama koje se pojavljuju u filmu, a koje su rodile kod kuće je Noni Hazlehurst, glumica koja je osvojila nagradu Australskog filmskog instituta. Osim nje, u filmu govori i liječnica Sara Renwick-Lau, koja je svoje drugo dijete odlučila roditi kod kuće nakon što je prvo rodila hitnim carskim rezom u rodilištu u Darwinu, gdje je i radila. Tvrdi da se nezavisna primalja bolje brinula o njoj nego njezine kolege u bolnici.
Mlada majka, Aboridžinka Tanya Kunoth iz udaljene zajednice Utopie u središnjoj Australiji, dvoje je djece rodila u bolnici, a dvoje „na zemlji“. Otkriva zašto joj je važno roditi na svojoj zemlji i zašto je za nju dom bio sigurniji od bolnice.
Prekrasno snimljen i otvoren, Lice poroda govori o svemu što nismo znali vezano uz porod te o snazi izbora.