Projekcija dokumentarnog filma: George Mateljan – Pionir zdrave prehrane

13.4.2022

Dokumentarni film o životu i radu gospodina GEORGE MATELJANA hrv/eng, jednog od pionira zdrave hrane i svjetski poznatog autora. Film je sniman u Splitu, Osijeku, Zagrebu […]

Dokumentarni film o životu i radu gospodina GEORGE MATELJANA hrv/eng, jednog od pionira zdrave hrane i svjetski poznatog autora. Film je sniman u Splitu, Osijeku, Zagrebu i USA (Washington, San Francisco, Havaji, Los Angeles, New York) na studijskom putovanju “Prehrana i zdravlje “, organiziranom kao zahvala stručnjacima i znanstvenicima koji su doprinijeli objavljivanju hrvatskog izdanja knjige Najzdravije namirnice svijeta. Cilj putovanja bio je posjet i upoznavanje s radom neprofitne George Mateljan Foundation for the World’s Healthiest Foods; najnovijim nezavisnim znanstvenim istraživanjima o utjecaju prehrane na zdravlje; snimanje jubilarne 300-te  emisije Radio Sunca: “Mediteranske najzdravije namirnice svijeta”, uživo iz studija u Splitu i Havajima; radom i djelom gosp Georga Mateljana te snimanje dokumentarnog filma.

Režija: Stipe Božić; snimatelji: Stipe Božić i Stanko Hofman;

Produkcija: Producentska udruga „Josip Bepo Karaman“ i Udruga Zdravi grad.

 

U PROGRAMU SUDJELUJU: 

Uvod: Tonći Jukić, glavni urednik Radio Sunca 

Projekcija

Kratki komentar: prof. dr. sc. Irena Drmić Hofman, recenzentica;

                           Stipe Božić, redatelj, scenarist i snimatelj;

                           Željko Petrović, izvršni producent

 

George Mateljan je rođen u Splitu, biolog i jedan od pionira zdrave hrane u svijetu. 1955.g. otišao je u Italiju, a nakon dvije godine ocu u Los Angeles. Obrazovao se je u čuvenim školama kuhanja La Varenne (Pariz, Francuska), Guiliano Bugialli (Firenca, Italija) i Gourmet Oxford (Engleska). 1970. godine osnovao je tvrtku Health Valley Foods, koja je ubrzo postala najveća tvrtka zdrave hrane u SAD i svijetu. Slijedeći svoju strast za otkrivanjem namirnica koje najpovoljnije utječu na zdravlje čovjeka, proputovao je cijeli svijet i proučio načine prehrane u više od 80 zemalja. Aktivno je sudjelovao dvije godine u Kini u jednoj od najopsežnijih studija ljudske prehrane, svih vremena, Kineskoj studiji (voditelj dr. T. Colin Campbell, profesor emeritus prehrambene biokemije na Sveučilištu Cornell, USA). 996. godine prodao je Health Valley Foods, i odselio se na Havaje, gdje i sada živi.

Knjiga počiva na nezavisnim znanstvenim istraživanjima i pravo je remek djelo o prehrani, enciklopedijskih razmjera, moglo bi se reći ”prijateljsko enciklopedijsko izdanje”.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja:

Prvi dobitnik nagrade NNFA „President Award“

National Best Book Award za knjigu The World’s Healthiest Foods

Strossmayerova nagrada  za hrv. izd. knjige Najzdravije namirnice svijeta