Program 12. tjedna mozga

5.2.2021

PONEDJELJAK, 11. OŽUJKA 2013. Predavanje “Lake i teške droge – postoji li vaga?” Voditelj: doc.dr.sc.Tomislav Franić 19:00, Velika dvorana Središnje knjižnice Predavanje “Mozak i svijest” […]

PONEDJELJAK, 11. OŽUJKA 2013.

Predavanje “Lake i teške droge – postoji li vaga?”
Voditelj: doc.dr.sc.Tomislav Franić

19:00, Velika dvorana Središnje knjižnice
Predavanje “Mozak i svijest”
Voditelji:
Božena Ivančev, dr. med., spec. anesteziolog
Vjera Marinov, dr. med., spec. anesteziolog

Tjedan mozga bit će od 14. do 20. ožujka obilježen u četiri hrvatska grada – Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu. Događaj deseti puta vode hrvatski Institut za istraživanje mozga zagrebačkog Medicinskog fakulteta i Hrvatsko društvo za neuroznanost, prenosi Hina.
Glavne teme ovogodišnjeg tjedna bit će odnos između mozga i učenja, odnosno što se zbiva u ljudskom mozgu dok prima nova znanja, zatim neuroekonomija kao relativno novo područje koje istražuje ponašanje i motivacije ljudi kao kupaca-potrošaca, dok će treća tema biti novija dostignuća u neuroznanosti koja se bavi razumijevanjem funkcije i očuvanjem zdravlja mozga.

“Svih ovih godina cilj nam je bio upoznati širu javnost sa značenjem istraživanja mozga u 21. stoljeću – Stoljeću uma”, istaknuo je direktor Hrvatskog instituta za mozak i predsjednik Hrvatskoj društva za neuroznanost akademik Ivica Kostović.

Tjedan mozga pokrenule su dvije međunarodne organizacije a inicijativa je poprimila svjetske razmjere te se provodi u 29 zemalja. Stručnjaci smatraju da su razlog tome spoznaja da ne postoji nijedno pitanje važno za djelovanje društva koje ne bi zahtijevalo znanje o psihologiji, ponašanju i svijesti čovjeka kao i činjenica da u Europi 35 posto troškova zdravstva odlazi na liječenje bolesti mozga.

Prema podacima za 2004. godinu, u Europi je na liječenje bolesti mozga utrošeno 386 milijardi eura, a pribroje li se tome glavobolja i bolesti ovisnosti trošak je iznosio 447 milijardi eura, ističu stručnjaci.

Neke od tema javnih tribina i predavanja koje će u Tjednu mozga održati stručnjaci koji se bave neuroznanošću bit će spoznaje o Alzheimerovoj bolesti, neurobiološka podloga odlučivanja, eudakcija i mozak, disleksija i učenje i druge, a svojim crtežima u sve će se uključiti i predškolska i školska djeca.