Predstavljanje zbirke pjesama Nikoline Čapalije “Nijema poezija”

4.11.2020

Petak, 1. listopada 2010. u 19:30 Knjigu će predstaviti Ivan Ugrin, književnik i novinar te Ivica Šušić, književnik i profesor hrvatskog jezika i književnosti Prve jezične gimnazije […]

Petak, 1. listopada 2010. u 19:30

Knjigu će predstaviti Ivan Ugrin, književnik i novinar te Ivica Šušić, književnik i profesor hrvatskog jezika i književnosti Prve jezične gimnazije u Splitu.
Nikolina Čapalija rođena je 29. kolovoza 1992. u Splitu. Živi u Solinu gdje je završila osnovnu školu  Don Lovre Katić. Maturantica je Prve gimnazije u Splitu, jezični odjel. Redovito piše za Gospin otok – vjerski list HKZ-a MI u Solinu te sudjeluje u uredništvu istog. Već dvije godine pjeva u sastavu VIS Papa banda. Ovo ljeto je sudjelovala u literarnom natječaju Dobro jutro more koji se tradicionalno održava u Podstrani, u spomen na Josipa Pupačića, gdje je bila iznimno zamijećena i istaknuta među komisijom književnika te su njene pjesme, s tematikom mora, kao prvoj pohvaljenoj među mladim pjesnicima bile uvrštene u zbirku koja se svake godine izdaje nakon natječaja.
Ovom zbirkom pjesama prvi put se predstavlja široj javnosti. U njoj, kao što piše u predgovoru Đurđica Ivanišević Lieb, ‘’pjesnikinja ne spominje svoje uzore, tako da ne znamo ima li ih, ali žuri Prevertu i njegovoj knjizi Za tebe ljubavi moja kao i Vesni Parun. ’’Pjesme se tematski ne razlikuju puno, a u njima progovara o svojoj  
ljubavi ispod trepavica, o svojoj  svetoj zemlji, kao i  ljubavi prema majci, kako zemaljskoj, tako i nebeskoj.  Jedno poglavlje također poklanja pokojnima, onima koji u bjelini snivaju i čiji osmijeh posljednji umire.