Predstavljanje zbirke kratkih priča Suzane Tratnik

9.12.2020

U ponedjeljak, 20. veljače 2012. u 18:00 u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se predstavljanje zbirke kratkih priča slovenske autorice Suzane Tratnik […]

U ponedjeljak, 20. veljače 2012. u 18:00 u velikoj dvorani Gradske knjižnice Marka Marulića održat će se predstavljanje zbirke kratkih priča slovenske autorice Suzane Tratnik “U svojem dvoristu”. Predstavljanje knjige organizirala je Udruga “Kontra” Split, moderatorica je Luiza Bouharoua, a prisustvovat će i sama autorica.

Suzana Tratnik rođena je 1963. godine u Murskoj Soboti. Diplomirala je sociologiju na Fakultetu za društvene znanosti u Ljubljani, magistrirala antropologiju spolova na Institutum Studiorum Humanitatis, također u Ljubljani. Živi i radi u Ljubljani kao spisateljica, prevoditeljica i publicistica.
Objavila je pet zbirki kratkih priča: Pod ničlo (Ispod ništice, 1997.), Na svojem dvorišču (U svojem dvorištu, 2003.), Vzporednice (Paralele, 2005), Česa nisem nikoli razumela na vlaku (Ono što nisam nikada razumjela u vlaku, 2008.) i Dva svetova (Dva svijeta, 2010.); dva romana: Ime mi je Damjan (2001.) i Tretji svet (Treći svijet, 2007.), dječju slikovnicu Zafuškana Ganca (2010.). Također je napisala i monodramu, radijsku igru, stručni rad o lezbijskom pokretu u Sloveniji te stručni rad o lezbijskoj literaturi.
Godine 2007. primila je nagradu Prešernove zaklade za književnost. Njezine knjige i kratke priče prevedene su na dvadeset jezika, a prevela je više knjiga britanske i američke proze, drame i stručne tekstove različitih autorica i autora, kao što su Judith Butler, Adrienne Rich, Leslie Feinberg, Michael Cunningham, Jackie Kay, Mary Dorcey, Katy Watson, Ian McEwan, Dennic Cooper i Truman Capote.