Predstavljanje knjige Tahira Mujičića “Budi Hamlet, pane Hamlete!”

22.2.2021

UTORAK, 24. RUJNA 2013. Predstavljanje knjige Tahira Mujičića “Budi Hamlet, pane Hamlete!” (najbolji roman 2012. po izboru tportala) …Riječ je o černo-humornom romanu iz Domovinskog […]

UTORAK, 24. RUJNA 2013.

Predstavljanje knjige Tahira Mujičića “Budi Hamlet, pane Hamlete!” (najbolji roman 2012. po izboru tportala)

…Riječ je o černo-humornom romanu iz Domovinskog rata u kojem je najdojmljiviji upravo Hamlet koji ne želi sudjelovati u općem patetiziranju teme, ne traga ni za kakvom velikom istinom, ne kani zahvatiti “totalitet” društveno-političkih prilika i preciznost povijesnih situacija, ne stvara junake koje je hrvatska postratna politička zbilja ukinula i satrla, ne ispravlja “krive Drine” niti podilazi nekoj grupaciji/staležu itd. U njemu nema cifranja života, niti ulagivanja čitatelju, ali opet nudi pregršt humora, otmjenog starinskog romantičarskog pristupa ratu, ljubavi i kazalištu, pardon – Kazalištu. I Mašte. I predanosti, i posvećenosti Stvaranju. Kniks!

Jadranka Pintarić

Tahir Mujičić rođen je 1947. godine u Zagrebu, diplomirao je na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu (komparativna književnost/slavistika). Objavljivao je kazališnu kritiku, oglede, poeziju, kraću prozu, prevodio s engleskog i njemačkog, piše scenarije za TV serije, film, TV-drame i radio-igre. Autor je i koautor knjiga drama: Porod od tmine, 3jada, 3 stare krame, Dvokrležje, Mađarski trodram, adHOC, Kavehaz Torso i A kadet te autor devet objavljenih knjiga poezije i jedne knjige proze. Ovo mu je prvi roman.