Predstavljanje knjige Nede Dropulić: Anoreksija – težina ljepote

23.3.2021

PETAK, 10. LISTOPADA 2014.   Neda Dropulić: Anoreksija – težina ljepote (ispovijest o samoiscrpljivanju i opraštanju) Komentari liječnika: dr. Darko Marčinko Biblioteka Profil klinika Autentične […]

PETAK, 10. LISTOPADA 2014.
 

Neda Dropulić: Anoreksija – težina ljepote (ispovijest o samoiscrpljivanju i opraštanju)

Komentari liječnika: dr. Darko Marčinko
Biblioteka Profil klinika

Autentične ispovijesti o iskustvu anoreksije i u svijetu su vrlo rijetke, a kod nas se takva iskrena i bolna životna priča prvi put objavljuje u biblioteci Profil klinika. Neda Dropulić, danas studentica kroatistike u Splitu, snažno i iskreno opisala je svoju opsjednutost mršavljenjem, sve do najniže težine od jedva tridesetak kilograma. Nastao je direktan i na trenutke šokantan zapis o iscrpljivanju i samouništavanju, a zatim sazrijevanju i postupnom prihvaćanju života.

Kroz knjigu, ispovijest Nede Dropulić komentira liječnik dr. Darko Marčinko, Pročelnik Specijalističkog zavoda za poremećaje hranjenja KBC Zagreb i tako vodi čitatelja kroz sve faze liječenja i oporavka, objašnjavajući postupke koji se primjenjuju. Dr. Marčinko u predgovoru knjige ocjenjuje kako „Nedina iskrena ispovijest i prikaz psiholoških mehanizama koji vode u anoreksiju i iz nje, može djelovati preventivno i djevojkama koje su uhvaćene u spiralu gladovanja može pomoći da pronađu svoj način za izlaz iz nje“. Kako kaže dr. Marčinko, problem anoreksije i ostalih poremećaja prehrane kod nas je prisutan kao i u ostalim razvijenim zemljama svijeta, a najveći rizik obolijevanja je kod djevojaka u dobi između 14 i 18 godina, iako je anoreksija sve češća i među mladićima u toj dobi.

Neda Dropulić piše energično i neposredno, snažnim rječnikom opisuje svoje doživljaje i shvaćanje svijeta u vrijeme gladovanja, argumentirajući svoju revoltiranost licemjerjem društva: „Ovo nije samo knjiga o poremećajima prehrane. Ovo je knjiga o kolektivnoj zarobljenosti ženskih umova, tijela i duša. O mentalnoj anoreksiji, o neprestanom osjećaju krivnje i o životu koji se svodi na pravila hranjenja. Priručnik o nemogućnosti kontrole vlastitih želudaca i o stalnoj potrebi za hranom kao psihoterapijom. O začaranom krugu gladovanja i prejedanja. O deset kilograma viška koji nas dijele od pretilosti do perfekcije u glavi prosječne žene. O ljepoti upakiranoj na najbolji mogući način kroz šarena štiva, kroz televizijski ekran, kroz izloge, knjige i slike.“

“Težina ljepote” Nede Dropulić objavljena je na engleskom jeziku na webu, pod naslovom The Weight of Beauty i autorici svakodnevno stižu mailovi u kojima je čitateljice traže savjet ili razmjenu iskustava kako bi lakše našle izlaz kao što ga je i ona našla.
Neda Dropulić danas je zadovoljna studentica kroatistike i filozofije u Splitu koja piše svoj prvi roman, a život smatra beskrajno izazovnim. Nada se da će njezina knjiga pomoći i njezin pozitivan primjer brojnim djevojkama koje imaju slična iskustva. Tim više joj je drago što je Težina ljepote dočekana s velikim nestrpljenjem. Mediji su svjesni problema anoreksije i već u vrijeme najave knjige autoricu su kontaktirali brojni novinari, kako bi doznali što više o knjizi bi mogla unijeti promjenu u shvaćanje anoreksije i liječenje poremećaja prehrane.

Sa zadnje strane:
Iskrena do bola, Neda Dropulić objavljuje svoja shvaćanja, zablude i razloge koji su je vodili do težine od četrdeset kilograma i natrag, od odbijanja hrane i života, do prihvaćanja sebe i osjećaja svojih najbližih. Perfekcionistička i umjetnička crta u jednoj osobi, težnja za ljepotom djevojaka sa fotografija i vapaj djeteta koje ne želi odrasti – suprotnosti koje su je razdirale jedno vrijeme bile su nepomirljive. Danas ih je svjesna i samouvjereno vodi svoj život. Za razliku od djevojaka koje su i dalje na odjelu za poremećaje hranjenja, gdje ih je upoznala. Jer ne mogu zatomiti svoju ranjivost.

Dajući razne perspektive svojoj borbi s anoreksijom, autorica može potaknuti i druge osobe oboljele od anoreksije da se poučene njezinim primjerom također bore na pravi način i izliječe od ove teške, ali, u znatnom postotku, izlječive bolesti.

doc. dr. Darko Marčinko, pročelnik Specijalističkog zavoda za poremećaje hranjenja i personologiju Klinike za psihijatriju KBC-a Zagreb

Uvjerena sam da je svaki naš pad stavljen na životni put da bude za rast i nama i ljudima oko nas i da bi bilo mnogo manje nevolje i boli i saderanih koljena, modre kože i modrih duša, da su ljudi spremniji progovoriti o vlastitim zabludama, lutanjima i pogrešnim procjenama.

Neda Dropulić