Predstavljanje knjige Maje Jelušić i Filipa Bubala, Akvarij more

11.3.2022

Predstavljanje knjige Akvarij more održat će se uz autore, Maju Jelušić te Filipa Bubala te uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu Hvar te Dramski studio mladih Hvar.   U […]

Predstavljanje knjige Akvarij more održat će se uz autore, Maju Jelušić te Filipa Bubala te uz Gradsku knjižnicu i čitaonicu Hvar te Dramski studio mladih Hvar.

 

U svojim radovima često koristim tekstilne instalacije, a izlaganje i predstavljanje u Gradskoj knjižnici Marka Marulić vidim kao jedan novi izazov i komunikaciju s posjetiocima i sa samim prostorom koje je poseban i jedinstven. Svaki od zapisa u ovoj knjizi projiciran je Lomo fotografijom u kojima sam tražila I tragove zapisa. Taj vizualni jezik je analogan uronjen u prošlost , a zapravo je težnja za jednostavnošću mehaničkog procesa hvatanja trenutka kao kontrapunkt digitalizacije sadašnjosti. Svi zapisi i fotografije u knjizi nastali su prije globalne izoliranosti uzrokovane pandemijom, osim zadnjeg zapisa. U knjizi oni su predstavljeni u nekom novom slijedu , nevezanom za vrijeme nastanka.

_Maja Jelušić

 

Recenzija:

Maja Jelušić, umjetnica i književnica sa dvije adrese, hvarskom i splitskom, sredinom ove godine objavila je knjigu Akvarij more (pjesme-crtice-zapažanja). Popratne fotografije u tzv. lomo tehnici izradio je Filip Bubalo. Ova zbirka svojevrsna je kruna dvadesetogodišnjeg književnog i umjetničkog hoda autorice Jelušić.

Njezino stvaranje neodvojivo je od obiteljske kuće na Pjaci, hvarskom glavnom trgu (i najvećem trgu u Dalmaciji), koja je poput potpornja „zalijepljena“ na izniman spomenik – velebni Arsenal u kojem je već više od četiristo godina smješteno najstarije europsko komunalno kazalište, od samih početaka ravnopravno dostupno svim društvenim staležima. Imati priliku odrasti i sazrijevati doslovno i metaforički okružen kulturom i baštinom snažno je obilježilo Majino stvaralaštvo. Prozori njezinog radnog prostora, galerije Hvaroom, s pogledom na Pjacu, odnosno svakodnevni uvid u dnevni ritam života, mijene godišnjih doba, užurbanost ljeta i samoća zime, svakodnevno svjedočenje prizorima koje se odvijaju ispred njezinih očiju, potaknuli su Maju na prenošenje tih doživljaja u vizualno i literarno. U umjetničkom smislu jedinstven je njezin ciklus grafika i crteža „Katedrala“, nastao u višegodišnjem razdoblju, pri čemu svaki put promatra hvarsku katedralu drugačijim očima. Poput svjetlosti koja mijenja kolorit i oblike na Monetovim slikama katedrale u Rouenu, tako prepoznatljiva forma hvarske katedrale u svakoj slici dobiva nešto novo i drugačije ili postaje potpuno apstraktna. Majine slike gotovo izumrlog i nestalog dalmatinskog crnog bora (pinus nigra), otisnute na platnu, postale su dijelom vrlo posjećene i zapažene izložbe i predavanja o tome stablu, održanim u hvarskoj gradskoj knjižnici 2015. godine.

U izdavačkom i književnom smislu, Akvarij more nije Majina prva knjiga. Njezin književni put započeo je objavom poezije u formi sms-a, pod naslovom Daj ne daj da (2006.). Uslijedila je uspješna realizacija prve hvarske slikovnice i baštinskog vodiča za djecu, objedinjenih u nazivu Velike kuće, u kojem su predstavljene sve važne povijesne, duhovne i identitetske točke grada Hvara. Vodič po hvarskim spomenicima Majin je mačak Sperić (mačak poznat samo po prezimenu), koji je u lokalnoj zajednici ostao upamćen kao stalni stanovnik Pjace. Iz pogleda Gradske knjižnice Hvar, drago nam je da smo pratili i predstavljali stvaralaštvo Maje Jelušić svaki put kada smo imali priliku.

Zbog toga nije neobično da je dugogodišnja prijateljska suradnja Maje Jelušić i Gradske knjižnice Hvar rezultirala objavljivanjem knjige Akvarij more, čiji je izdavač upravo Gradska knjižnica Hvar. Pisana u kratkim formama slobodnog stiha, riječ je o zapažanjima koja nerijetko postaju pjesme. Jelušić je autorica žive i dinamične imaginacije sa motivima i slikama snažnog kolorita, posebno plave i žute boje, koje se poput lajtmotiva provlače kroz gotovo svaku crticu. Mjesta su jasno prepoznatljiva, to su Hvar, Split i 24 nautičke milje mora između ta dva grada. Osjećaji i dojmovi sabrani među koricama ove knjige srdačno i prijateljski progovaraju svakome čitatelju, koji će kroz njih sigurno uspjeti ne samo stopiti se s ovim ambijentom, nego i doslovno udahnuti more.

Knjiga je predstavljena u sklopu Festivala levande u Velom Grablju u srpnju ove godine i u dvorištu Gradske knjižnice Hvar u rujnu.

Zorka Bibić, Gradska knjižnica i čitaonica Hvar