Predstavljanje knjige “Kuća Pupuletovih” Anele Borčić

3.12.2020

Srijeda, 23. studenog 2011. u 18:30h Predstavljanje knjige Anele Borčić “Kuća Pupuletovih” u izdanju nakladničke kuće VBZ održat će se u srijedu, 23. studenog u 18:30 u […]

Srijeda, 23. studenog 2011. u 18:30h

Predstavljanje knjige Anele Borčić “Kuća Pupuletovih” u izdanju nakladničke kuće VBZ održat će se u srijedu, 23. studenog u 18:30 u velikoj dvorani Središnje knjižnice (Ulica slobode 2).

Sudjeluju:
Jasen Boko, Jakša Fiamengo, Boris Dežulović i Svjetlana Terzić-Blažević.

“Otok kao “srce tame”, kao topos samoće i, osobito, samosti, kao prostor ćudljivih i mnogokad kompliciranih stvarnosti u knjizi priča Kuća Pupuletovih sržno je mjesto literarnih interesa Anele Borčić. Njezini protagonisti – obilježeni krajolikom, davninama i nerijetko iracionalnim “nasljedovanjem” bure u mislima, u sjećanju, u bićima, bure koja raspiruje zlo ili navješćuje događaje – premda su istodobno u snažnoj ovisnosti o otoku kao autoritarnom prostoru vlastite definicije, svaki od sebe i po sebi tragaju za odgovorima o vlastitim svrhama i smislovima. Stoga nas nimalo ne čudi što se u pripovjedačicinim pričama tako često mijenjaju perspektive viđenja i viđenog, što zbilja abdicira pred čudesnim, a čudo opet munjevito uskače u stvarnost – upućujući nas vazda k jednom: otoku kao mentalnoj slici svijeta.”