Predstavljanje knjige Drage Čondrića “Fragmenti rane jeseni“

13.11.2020

Srijeda, 2. ožujka 2011. u 18:00 Predstavljanje knjige Drage Čondrića “Fragmenti rane jeseni“ u izdanju Naklade Bošković. Drugom pjesničkom zbirkom – Fragmenti rane jeseni, splitski se književnik Drago […]

Srijeda, 2. ožujka 2011. u 18:00

Predstavljanje knjige Drage Čondrića “Fragmenti rane jeseni“ u izdanju Naklade Bošković.

Drugom pjesničkom zbirkom – Fragmenti rane jeseni, splitski se književnik Drago Čondrić (1944.) nametnuo kao samosvojan i relevantan književni glas.
Nova zbirka Drage Čondrića nastavak je, poglavito na predmetno-tematskoj razini, njegove prethodne zbirke – Evanđelja po čovjeku. Riječ je o poeziji kršćanskoga nadahnuća. Kako ova sintagma može izazvati nedoumice kod dijela naše ateizirane čitateljske javnosti, treba kazati kako se njome ne misli na književnost koja je u funkciji kulta, već na istinsko književno stvaralaštvo.
Čondrić je vjernik, kršćanin, i od toga ne bježi. Dapače, unutar istina ove vjere, a sukladno učenju Učitelja svih učitelja, Isusu iz Nazareta, pjesnički razmišlja o najtežim životnim pitanjima i, poglavito u prvoj knjizi, nalazi mnogo razloga za uznemirenost, pa i za pitanje: kamo to juri suvremeni čovjek?
Zbirka Fragmenti rane jeseni pisana je povišenim, skoro biblijski intoniranim stilom, brušenim vokabularom, biranim sintagmama i pojmovima. Pjesnik se učestalo koristi biblijskom simbolikom i višeznačnošću iskazanih semantema sa snažnom intelektualnom nadgradnjom. Sve to čini ovu knjigu mudrom i poticajnom. Svakako, riječ je o vrijednom prilogu hrvatskom pjesništvu našega vremena i trenutka.

Iz pogovora Đure Vidmarovića

O knjizi govore Đuro Vidmarović i Zvonimir Penović, a program će voditi Day Antunović.