Predstavljanje Južine Nebojše Lujanovića

13.4.2019

Uz Nebojšu Lujanovića o romanu će govoriti Boris Dežulović i Seid Serdarević Južina, novi roman Nebojše Lujanovića, veličanstvena je posveta Splitu, njegovim redikulima i duhu […]

Uz Nebojšu Lujanovića o romanu će govoriti Boris Dežulović i Seid Serdarević

Južina, novi roman Nebojše Lujanovića, veličanstvena je posveta Splitu, njegovim redikulima i duhu Mediterana. Knjiga koja se može čitati kao napeti krimić, kao intiman ljubavni roman, knjiga o pobuni i otporu u kojoj se osjeća oporost i surovost svojstvene našem vremenu koje ne voli i ne podnosi gubitnike.

Prvo predstavljanje Južine održat će se, naravno, u Splitu. U utorak 16.  travnja u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića uz Nebojšu Lujanovića o romanu će govoriti Boris Dežulović i Seid Serdarević.

Kada, razočaran i prevaren, mladi doktor znanosti i umjetnik Pavle Kafadar zvan Paško odluči raskrinkati i uništiti karijeru uglednog profesora Josipa Grge Karamana, i ne sluti da će pokrenuti lavinu događaja. Prevaren i očajan, Paško zna da istina o profesoru i njegovim mutnim radnjama mora postati javna, a to je moguće samo ako se dogodi zločin koji se nije dogodio. U svoj pomno smišljeni plan Paško uključuje splitske redikule, torcidaše, branitelje… no stvari ubrzo izmiču njegovoj kontroli. Ono što se činilo kao idealna prilika za osvetu postaje ogledalo Splita i njegove elite, a na vidjelo isplivava pravi zločin iz devedesetih godina.

Paško i njegova ljubav prema jednoj ženi te njegova nemogućnost da ostvari svoje ambicije radom i znanjem, da živi život dostojan čovjeka, vode ga u ludilo, a njegova pobuna protiv sistema postaje pobuna koju prihvaćaju i drugi.