Predstavljanje “Ježincove škrapice” Tonke Alujević

22.10.2020

UTORAK, 16. PROSINCA 2014. Predstavljanje “Ježincove škrapice” (čakavizirane “Ježeve kućice” Branka Ćopića) Tonke Alujević “Morske” priče za djecu prava su rijetkost u hrvatskoj književnosti. Naš […]

UTORAK, 16. PROSINCA 2014.

Predstavljanje “Ježincove škrapice” (čakavizirane “Ježeve kućice” Branka Ćopića) Tonke Alujević
“Morske” priče za djecu prava su rijetkost u hrvatskoj književnosti. Naš hrvatski jezik steriliziran je do te mjere da nam se dica iz metropole bolje razgovaraju na engleskom kad se liti sretnu s dicon s Hvara ili Split…a. Kako je tomu tako, zbog toga naša dica, a bome ni roditelji, ni nemaju pojma koje sve ribe i morske životinje žive u Jadranu, jer “književni” nazivi koji su uvedeni za iste, jednostavno nitko normalan ne koristi. Tako eto zahvaljujući revnim “sterilizatorima” hrvatskog bogatog jezičnog izričaja, unatoč tome što imamo više mora nego šume, još uvijek je Ćopićev Ježurka Ježić slavniji od iti jedne grancigule, srdele, inćuna, murine, hobe, škarpine, morskoga pasa, mačke, medvida pa čak i ježinca. Kako bi tome stali na kraj, pozivamo vas na druženje s Tonkom Alujević, koja se potrudila svima dobro znanu priču preseliti u jadransko podmorje. Da je humor, pouka i zabava i u našem podmorju na nivou, uvjerit će vas naši domaći glavni junaci nove stare priče – Ježinac Ježić i Hoba Vica. A da bi sve to bilo bome i suvremenog izgleda, jer zna se da su Dalmatinci oduvik tirali modu, potrudila se naša umjetnička direktorica Helena Bulaja Madunić i ilustrator Denis Šućur Herceg.

S radošću iščekujemo druženje s vama i s posebnom pažnjom uvažit ćemo sve vaše komentare i sugestije na ovu zanimljivu slikovnicu u nastanku, namijenjenu djeci, roditeljima i svima koji se takvima osjećaju.