Predstavljanje edukativne slikovnice “Bella upoznaje svoju domovinu” Andree Bilandžić

13.3.2021

PETAK, 13. LIPNJA 2014. PREDGOVOR Ovo je knjiga za djecu, njihove roditelje, nastavnice i nastavnike, za sve one koji su u duši još uvijek djeca […]

PETAK, 13. LIPNJA 2014.

PREDGOVOR
Ovo je knjiga za djecu, njihove roditelje, nastavnice i nastavnike, za sve one koji su u duši još uvijek djeca i za one koji se sjećaju što znači biti dijete!
Kao profesor predmeta “Osnove turizma”, već godinama primjećujem kako učenici dolaze u srednju školu s nedovoljno razvijenom percepcijom o ljepotama i perspektivi turističke baštine, kao temelja za razvoj hrvatskog turizma i gospodarskog napretka.
S druge strane, kao roditelju osnovnoškolaca od 8 i 11 godina, nije mi se bilo teško prihvatiti rada na projektu, koji je grafički i sadržajno prilagođen upravo toj dobnoj skupini.
Fascinantno je promatrati životinju koja se po prvi put susreće sa do tada joj nepoznatim krajem, jer ona u isto vrijeme upija slike, zvukove i mirise- doživljava.
Tako je nastala priča o Belli, našoj ljepotici i mojoj velikoj inspiraciji, kućnoj ljubimici, koja putujući svojom i vašom domovinom na specifičan način upoznaje njene ljepote.
Knjiga je rezultat dugogodišnje suradnje na projektima Turističke kulture pod pokroviteljstvom Prokulture i Ureda državne uprave Splitsko-dalmatinske Županije. Hvala gđi. Nansi Ivanišević, koja je prepoznavši vrijednost i perspektivu ovog djela, kao i daljnjeg niza planiranih nastavaka, pomogla okupiti tim vrsnih stručnjaka, koji su doprinjeli u realizaciji ove knjige i tako omogućili da mali psić Bella svoje zgode u konačnici podijeli upravo s vama.
I za kraj, veliko hvala gospodinu Ivi Pervanu na ustupanju svojih jedinstvenih fotografija, o kojima ne bi trebalo unaprijed puno pričati, nego naučiti nešto od naše male junakinje, a to je samo gledati i doživjeti.

Andrea Bilandžić

Iz recenzije: Iako će i odrasli rado pročitati ovu simpatičnu slikovnicu, s obzirom na način interpretacije i strukturu djela, očito je da je riječ o knjizi koja je namijenjena prije svega djeci mlađeg uzrasta. Upravo ta populacija najlakše će pronaći u maloj kujici Belli simpatičnog vodiča koji ih vodi po domovini i upoznaje ih s njenim znamenitostima. Poznato je da se djeca rado vezuju uz životinjske ljubimce, posebice psiće, pa je posve izvjesno da će se između Belle i malih čitatelja brzo uspostaviti bliska veza. Ljupki i simpatični crteži Belle na njenom putovanju, ilustratorice Kahrić, zasigurno će slikovnicu učiniti još popularnijom, a razigrani stihovi autorice Bilandžić olakšat će djeci upoznavanje s mjestima i pojavama te ih učiniti pamtljivijima. No, kako knjiga treba poslužiti i nastavnicima da djecu lakše upoznaju s relevantnim pojmovima vezanim uz hrvatsku kulturu i baštinu, autorica je, osim kroz stihove o Belli, dala i svojevrstan vodič kroz gradove i područja kojima Bella putuje. Iste je predstavila nizom jednostavnih informacija zasnovanih na zemljopisnim, povijesnim i kulturološkim činjenicama. Te jezgrovite dodatke obogaćuju izvanredne fotografije Ive Pervana, budeći maštu i želju za dubljim upoznavanjem čarobnih mjesta koja se spominju u tekstu i kulture koja ih čini posebnima. Mišljenja sam da je ovo djelo jedan lijep doprinos nastojanju brojnih stručnjaka različitih profila da se, kroz projekt Turistička kultura djeca upoznaju s baštinom, zavole je i s ponosom i radošću posvuda pronose priču o kulturnom i povijesnom bogatstvu svoje domovine.
Stoga čestitam autorici i njenim suradnicima i s nestrpljenjem očekujem Belline nove avanture.

Dr. sc. Lidija Petrić