Predstavljanje autorske slikovnice akademske kiparice Hane Lukas Midžić

29.12.2020

Utorak, 8. svibnja 2012. u 18h Nedavno je na YouTubeu osvanuo neobično veseli jingle o autorskoj slikovnici “Vrijeme je za basnoslovke” akademske kiparice Hane Lukas […]

Utorak, 8. svibnja 2012. u 18h

Nedavno je na YouTubeu osvanuo neobično veseli jingle o autorskoj slikovnici “Vrijeme je za basnoslovke” akademske kiparice Hane Lukas Midžić.
Zanimljivo je da jingle ne promovira gotovi proizvod – objavljenu slikovnicu, već predstavlja poziv svim zainteresiranim roditeljima, bakama, tetama da lajkaju video da bi dokazali kako žele vidjeti knjigu objavljenu u tiskanom izdanju.
Ovim ujedno želi dokazati izdavačima, koji u kriznom vremenu nerado posežu za novim, neprovjerenim autorima i knjigama, da interesa za kvalitetnim domaćim štivom za djecu uvijek ima i treba biti.
Ovaj put se radi o zbirci duhovitih pjesmica za djecu, u kojima, baš kao u basnama, životinje misle, govore, osjećaju i ponašaju se kao mi. Autorica je, osim što je samostalna umjetnica, prije tri godine postala i mama pa su slikovnice postale njena svakodnevnica. Zaključila je da u moru slikovnica koje se nude na tržištu previše ima onih koje se prevode sa stranih jezika i rijetko odražavaju duh hrvatskog jezika. Kako je kao djevojka pisala pjesme, odlučila se okušati u pisanju stihova za djecu i ilustrirati ih sama.

Basnoslovke su vedre i poučne, a svojim ritmom i rimom potiču djecu na ljepše izražavanje na materinjem jeziku. Osim na hrvatskom, Hana je priredila svoje pjesmice i na engleskom smatrajući da bi mogla biti zanimljive i stranim izdavačima. Njene ilustracije ste, pak, već imali prilike vidjeti u knjizi “Čarozapisi” autorica Zlatar-Govedić-Sibila koja je bila nominirana za nagradu Kiklop 2010. godine kao jedna od četiri najbolje knjige za djecu i mlade.