Predstavljane slikovnice “Zabrane u Hrvatskoj” Gabrijele Jonjić

10.12.2020

Utorak, 27. ožujka 2012. u 18h “Zabrane u Hrvatskoj” druga je u nizu autorskih slikovnica koju objavljuje splitski Centar za autizam s ciljem daljnje senzibilizacije […]

Utorak, 27. ožujka 2012. u 18h

“Zabrane u Hrvatskoj” druga je u nizu autorskih slikovnica koju objavljuje splitski Centar za autizam s ciljem daljnje senzibilizacije i edukacije javnosti o problemima autističnih osoba.
Riječ je o emotivno obojenom likovno-tekstualnom dnevniku djevojčice Gabrijele Jonjić (16 g.) u kojem na osoben i poetičan način interpretira svoju svakodnevicu, interese, preokupacije i frustracije.

Naslovljena je po prvom od četiri ciklusa radova koje je autorica sama nazvala:
1. Zabrane u Hrvatskoj (tekstovi/ilustracije)
2. Pakao (ilustracije)
3. Trudnoća (ilustracije)
4. Dozvole u Hrvatskoj (tekstovi/ilustracije)

Crtanje i pisanje za Gabrijelu su sredstva unutarnjeg i vanjskog dijaloga, suočavanja s vlastitim strahovima i snažnim emocijama koje pokušava umiriti, razumjeti i prilagoditi.
Spajajući realno i imaginarno, vizualno i zvučno, shvaćeno i naslućeno, Gabrijela bilježi sve što je uzbuđuje na pozitivan ili negativan način. Zahvaljujući sposobnosti projiciranja svojih unutarnjih konflikata u riječi i slike, Gabina zaokupljenost unutarnjim svijetom uvelike je olakšana. Bez likovnosti ne bismo mogli dovoljno jasno shvatiti način njezina razmišljanja niti naslutiti njezinu neobičnu imaginaciju.
Gabrijelina snažna potreba za pisanjem i lakoća likovnog izražavanja omogućili su početak našega dijaloga koji je djelomično zabilježen u ovoj knjizi.

likovna terapeutkinja
Daniela Cikatić Javorčić