Predavanje: “Hrvatska filmska klasika”

8.12.2020

U ponedjeljak, 23. studenog 2009. u velikoj dvorani Središnjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića s početkom u 19:00, filmski kritičar Jurica Pavičić održat će interaktivno predavanje o filmu […]

U ponedjeljak, 23. studenog 2009. u velikoj dvorani Središnjeg odjela Gradske knjižnice Marka Marulića s početkom u 19:00, filmski kritičar Jurica Pavičić održat će interaktivno predavanje o filmu redatelja Nikole Tanhofera “H-8” (1958), remek djelu hrvatske kinematografije. Interaktivno predavanje i projekcija drugo je iz ciklusa “Hrvatska filmska klasika”, započetog 16. studenog projekcijom filma “Ne okreći se sine” Branka Bauera.

O filmu:
Vozač nepoznatog automobila, od čijeg je registarskog broja zabilježen samo početni dio H-8, skrivio je sudar autobusa i kamiona te pobjegao. Više je putnika poginulo, dok su mnogi zadobili teške povrede. Priča filma vraća se unatrag te individualno upoznajemo putnike autobusa, ne znajući koji će od njih poginuti, a koji preživjeti tragediju… Uz sjajnu formalnu izvedbu, plijeni i nizom živopisnih, izvanredno prirodno utjelovljenih likova koji su ključan čimbenik polifone strukture filma, te emocionalnim intenzitetom kakav se ne viđa često (kojem pridonosi i zarazno melodična, sjetna pjesma Sretan put u maestralnoj izvedbi tada vrlo mlade Gabi Novak). Na festivalu u Puli Tanhoferovo ostvarenje ovjenčano je nagradama za najbolji film, režiju, scenarij, epizodnog glumca i glumicu (Antun Vrdoljak i Mia Oremović) te nagradom publike Jelen.