Pjesnička večer: Nasja Bošković-Meyer

23.11.2020

Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Split, poziva Vas na pjesničku večer Nasje Bošković-Meyer, u utorak, 8. rujna 2009, u 19:00 u Središnjoj knjižnici. Nasja Bošković-Meyer  rođena je […]

Hrvatska matica iseljenika – Podružnica Split, poziva Vas na pjesničku večer Nasje Bošković-Meyer, u utorak, 8. rujna 2009, u 19:00 u Središnjoj knjižnici.

Nasja Bošković-Meyer  rođena je u Splitu, gdje je pohađala osnovnu školu i gimnaziju, odakle je otišla studirati ekonomiju u Zagreb. Studij je nastavila u Americi, na katedri španjolskog i ruskog jezika.
Svoj radni vijek je provela kao profesorica na koledžu St. Louis Community, gdje je predavala hrvatski jezik i kulturu. Bila je vrlo aktivna na planu kulturne razmjene između domovine i Sjedinjenih Američkih Država. Kao mlada počela je pisati poeziju, a pjesme su joj objavljene u časopisima ''Vidik'' u Splitu, ''Voyager'' u St.Louisu i ''Rukovet'' u Subotici. Pisala je članke za ''Zajedničar'', list koji tiska Hrvatska bratska zajednica, a pisala je i za ''Maticu'', časopis HMI, te za ''Gaudeamus''. Sudjelovala je na Goranovom proljeću u Lukovdolu 1987. godine.
Zajedno s kćerkom Jasnom Meyer, napisala je knjigu ''Hrvatska: zemlja i jezik''.
U izdanju splitskog Logosa, objavila je knjigu poezije ''Nagnuta nad morem''. Tu knjigu je vrlo pozitivno ocijenila prof. Branka Kalogjera, koja predaje na Filozofskom fakultetu u Rijeci, u svojoj knjizi eseja i kritika, koju je objavila pod naslovom ''Izlaz iz iluzija''. O poeziji Nasje Bošković Meyer kaže da je obojena romantizmom u kojem dominiraju osjećaji ljubavi, prigušene nostalgije, sumnje, sjete. U domovini pronalazi duhovno utočište, oazu mira i spokoja, te izvorište fizičke i duhovne snage u trenucima rezignacije, nemira, sumnja, koje su joj pojavnost na putu koji je izabrala. Dio njenih pjesama je ljubavne tematike, koje doprinose upotpunjavanju slike o ženi, pjesnikinji, otuđenoj, usamljenoj, rastrganoj podvojenim osjećajima, majci, ljubavnici, emigrantici.

Branka Bezić Filipović