Pisci pod povećalom: gošća – Rosie Kugli

4.1.2021

7. listopada 2019. u 17:00 Gošća tribine: Rosie Kugli U prvoj tribini novoga ciklusa, učenici II. Gimnazije u Splitu, s profesoricom hrvatskoga jezika i književnosti […]

7. listopada 2019. u 17:00

Gošća tribine: Rosie Kugli
U prvoj tribini novoga ciklusa, učenici II. Gimnazije u Splitu, s profesoricom hrvatskoga jezika i književnosti Magdalenom Mrčelom, ugostit će književnicu Rosie Kugli.
Izbor gošće i moderiranje susreta u režiji je srednjoškolaca!
 
Rozina (Rosie) Kugli
Rođena je u Zagrebu 22. siječnja 1970. godine, po struci je diplomirana pravnica i književnica koja piše i za djecu i za odrasle.
U knjigama za tinejdžere Rosie Kugli ne ustručava se progovarati o temama u kojima se otkrivaju problemi mladih, poput nasilja, droge, alkohola, gubitka ideala, morala i obiteljskih vrijednosti. Na tragu hit romana „Nisam ti rekla“, koji je osvojio prestižnu nagradu Grigor Vitez za najbolji književni tekst za mlade, ali i potpuno osvojio čitatelje koji su roman nazvali hrvatskom inačicom knjige „Mi djeca s kolodvora ZOO“ i romana „Hod po rubu“, nositelja i zaštitnog znaka javnozdravstvene kampanje „Nije cool biti bully“, romanom „Dvije crte plavo“ ponovno se dotiče teme o kojoj se premalo govori, a prilično je aktualna među tinejdžerima.
Pokrenula je ciklus knjiga o životu hrvatskih sportaša, njihovim velikim uspjesima i pobjedama. U svojim knjigama djeci želi poručiti kako ništa nije nemoguće, da treba vjerovati u sebe i svoje snove. Prepreka će uvijek biti, no kroz primjere naših proslavljenih sportaša, a ujedno i najvećih dječjih uzora, želi ukazati da se sve može.
U ženskom časopisu „Ženska posla“ lansirala je tzv. antiljubavni roman, a antiljubić „Moderna bajka“ koji je svoju promociju doživio u Muzeju prekinutih veza, postao je sinonim romana neočekivanog i drugačijeg happy end-a. Pobijedila je na nagradnom natječaju koji je organizirao „Algoritam“ i „Grazija“, a na temu suvremena žena u suvremenom svijetu. U istoimenom časopisu objavljivala je članke na temu muško-ženskih odnosa, kao i nekoliko članaka o anoreksiji i bulimiji. Povremeno piše za “EKO REVIJU”, u izdanju FZOEU. Njena priča “Kad ti život donese limune, ti zatraži tekilu i sol…” pobijedila je u nagradnom natječaju između 800 pristiglih priča iz svih krajeva svijeta i objavljena je u knjizi “Recepti za sreću” koji je organizirala Mirjana Bobić-Mojsilović. Posebno je ponosna na književnu nagradu „Stjepko Težak“ za najbolju kratku ljubavnu priču „Moje drago serce“…