Piramide u svijetu i bosanska dolina piramida

12.1.2021

„Piramide u svijetu i bosanska dolina piramida“, predavanje prof. dr. Semira Osmanagića, uz predstavljanje knjige “Sve piramide svijeta“ Ponedjeljak, 9. svibnja 2011. u 17:00 Predavač […]

„Piramide u svijetu i bosanska dolina piramida“, predavanje prof. dr. Semira Osmanagića, uz predstavljanje knjige “Sve piramide svijeta“

Ponedjeljak, 9. svibnja 2011. u 17:00

Predavač i autor knjige je dr. sci. Semir Osmanagić, čovjek koji je 2005. otkrio drevni piramidalni kompleks u Visokom (BiH), koji se sastoji od pet kolosalnih građevina u obliku piramida te prateće mreže predhistorijskih podzemnih tunela.
Osnivač je neprofitne i nepolitičke Fondacije „Arheološki park: Bosanska piramida Sunca“ koja rukovodi iskopavanjima i geo-arheološkim istraživanjima lokaliteta. Predaje na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini kao profesor antropologije, s posebnim osvrtom na prahistorijske megalitne fenomene na tlu BiH, a inače živi i radi u Houstonu (SAD).
Semir Osmanagić je autor i narator znanstveno-popularnog dokumentarnog serijala od 12 epizoda pod nazivom „Potraga za izgubljenim civilizacijama“ koji je snimljen u produkciji državne Federalne televizije BiH 2007. Od 2009. Osmanagić je član Društva arheologa Aleksandrije iz Egipta, osnovanog 1895. a 2009. primljen je za inostranog člana Ruske akademije prirodnih nauka iz Moskve, koja je jedna od najuglednijih znanstvenih institucija u svijetu.
Autor je desetak knjiga o drevnim civilizacijama Maja, peruanskim, meksičkim te pacifičkim civilizacijama, koje su objavljene u SAD-u, Turskoj, Estoniji, Hrvatskoj i BiH.
Knjiga “Sve piramide svijeta” najnovija je u toj paleti.