Otvorenje izložbe Aleksandra Jankuloskog

8.12.2020

U utorak, 17. studenog 2009. u 13:00 u izložbenom prostoru Središnje knjižnice otvorit će se izložba slika Aleksandra Jankuloskog. Aleksandar Jankuloski-Cane, makedonski  slikar, kipar i grafičar rodio […]

U utorak, 17. studenog 2009. u 13:00 u izložbenom prostoru Središnje knjižnice otvorit će se izložba slika Aleksandra Jankuloskog. Aleksandar Jankuloski-Cane, makedonski  slikar, kipar i grafičar rodio se 1936. godine. Obrazovanje je stekao na  Umjetničkoj školi, Pedagoškoj akademiji i Fakultetu likovnih umjetnost u Skopju.
Jankuloski, kojeg smatraju pokretačem umjetničkog pravca enformel u Makedoniji, je imao više od 50 samostalnih izložbi, a sudjelovao je na grupnim izložbama u zemljama bivše Jugoslavije, Europe i svijeta. Značajna su njegova monumentlana djela u brojnim javnim ustanovama i instituacijama. Vodio je brojne likovne kolonije i sudjelovao u njihovom radu. Dobitnik je mnogih nagrada i visokih državnih priznanja. Ova izložba je realiziran uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Makedonije.

Izložbu će otvoriti kuratorica izložbe, povjesničarka umjetnosti Violeta Krstić.
Izložba ostaje otvorena do 30. studenog.