Otvaranje skupne izložbe slika od slame iz Tavankuta (Srbija)

14.12.2020

Ponedjeljak, 2. travnja 2012. u 19h Slika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Ono što slike od […]

Ponedjeljak, 2. travnja 2012. u 19h

Slika od slame autentičan je likovni izričaj izrastao na temeljima tradicijskog načina pletenja predmeta od slame. Ono što slike od slame čini jedinstvenim jest trodimenzionalni efekt te specifični način izrade pletiva sačuvan u izvornome obliku. Iz svijeta anonimnih stvarateljica slamarke izlaze nakon što su se uključile u Likovnu koloniju koja je djelovala pri HKPD Matija Gubec od 1961. u Tavankutu. Prva slika od slame Rit Ane Milodanović nastala je 1962. godine. U Tavankutu kontinuirano djeluje od 1986. Prva kolonija naive u tehnici slame koja svake godine okuplja sve generacije slamarki. Slike nastale na ovoj koloniji čuvaju se i izložene su u Galeriji Prve kolonije naive u tehnici slame u Tavankutu. Vrijedni slamarski radovi izlagani su u mnogim muzejima, a čuvaju se u Tavankutu, Gradskom muzeju u Subotici te mnogim privatnim zbirkama.
Izložbu su organizirali Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataHrvatska Matica iseljenika SplitGalerija prve kolonije naive u tehnici slame (Donji Tavankut, Srbija) i Gradska knjižnica Marka Marulića.