Otvaranje izložbe fraktala “Odrazi sveobuhvatnosti” Emila Herona Vargovića

23.2.2021

UTORAK, 29. LISTOPADA 2013. Emil Heron Vargović Životopis Rođen je 1964. u Koprivnici, gdje je završio srednju školu matematičko-informatičkog smjera. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta […]

UTORAK, 29. LISTOPADA 2013.

Emil Heron Vargović
Životopis
Rođen je 1964. u Koprivnici, gdje je završio srednju školu matematičko-informatičkog smjera. Diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Radio je u Elektrotehničkom institutu “Rade Končar“ i Institutu za elektroprivredu, a 1997. pokrenuo je privatno poduzeće CDV u kojemu danas radi.

U Zavodu za teorijsku fiziku Institut “Ruđer Bošković“ sudjelovao je u istraživanju nelinearne dinamike i determinističkog kaosa u biosignalima. Bio je član Kardiološke grupe koja je formirana u okviru Grupe za linearnu i nelinearnu dinamiku. Grupa se posvetila istraživanjima nelinearnih metoda koje bi dale pravovremene informacije o kardiovaskularnim bolestima. Metode nelinearne matematike i teorije kaosa stoje iza njegovih slika. Matematika koja je stvorila čudesne virtualne forme opisuje oblake, uzburkano more, promjene životinjskih populacija, rad srca. Ako se pravilno usmjeri, ista matematika rezultira čarobnim oblicima i bojama, koje nas vode u svijet mašte i apstraktnog.

Emil Heron Vargović bavi se fraktalima kao umjetničkim izrazom od 1997. godine. Njegovi su radovi prikazani na internetskim stranicama www.infractal.com.
Tijekom 2012. i 2013. godine održao je pet samostalnih izložbi fraktala.
Slike fraktala nisu slikane rukom. Nastale su indirektno, uz pomoć matematičkih algoritama i računala. Računalo je temeljni dio kreativnog procesa. Ruka autora više ne drži kist ili olovku, već matematičke odnose koje preslikava u boje i oblike. Jednostavne formule stvaraju beskonačne kolorite koji su iz višedimenzionalnih prostora pretočeni u dvije dimenzije. U dvodimenzionalni ispis na printeru, gdje se preko boja i oblika preslikava sva složenost svemira.

Naziv fraktal dolazi od latinske riječi fractus-nepravilan, fragmentiran, razlomljen. Fraktali su matematički oblici s beskrajno bogatom, finom strukturom. Neobično se ponašaju kad ih povećamo. Manji dijelovi pojavljuju se kao smanjene verzije cjeline ili barem na neki način podsjećaju na strukturu cjeline. Ponavljanje strukture je neiscrpno. Koliko god povećavali sliku, otkrivat će se sve finiji i finiji detalji. To vrijedi za fraktale u apstraktnom matematičkom prostoru, koje možemo smatrati fraktalima u našem umu. Postoje fraktali u stvarnom svijetu oko nas, od oblaka, planinskih stijena do procesa u vremenu poput zemljotresa ili prometa na internetu…

U kreativnom svijetu Emila Herona Vargovića matematika prestaje biti skup suhih formula. Postaje ples energije koji nas poput glazbe ponese tamo gdje sami želimo…
Uz izložene slike Emil predstavlja i dio multimedijalnog projekta animiranih fraktala “Umjetnost u terapiji”, koji će posjetioci moći gledati na monitoru. Spoj je to njegove umjetnosti i glazbe za medicinu Mejreme Reuter. Glazba je skladana za potrebe pacijenata Centra za rehabilitaciju paraliziranih.

Emil Heron Vargović
www.infractal.com
emil@infractal.com
091/513 98 81

Izložba ostaje otvorena do 12. studenog.