Olivera Drutter: Zašto je tjelesno orijentirana psihoterapija dobar izbor

2.10.2020

Na predavanju će se govoriti o tome kako naša najranija iskustva oblikuju naše tijelo, našu implicitnu memoriju, psihu i emocije i zašto je rad s […]

Na predavanju će se govoriti o tome kako naša najranija iskustva oblikuju naše tijelo, našu implicitnu memoriju, psihu i emocije i zašto je rad s tijelom neophodan u terapijama.

Wilhelm Reich je otac tjelesno orijentirane psihoterapije,koji je u radu s klijentima prvi uočio kako sve ono što naša psiha nije mogla proraditi, neugodna/traumatična iskustva i emocionalni sadržaj, je preuzelo tijelo. Postavio je bazu za mnoge današnje relevantne grane tjelesne psihoterapije i njegovo poimanje se može sažeti u ideju da je tijelo energetska osnova svake osobe koja predstavlja jedan složen energetski sistem .

Razvio je razne inovativne tehnike i načine rada s tijelom. Zaključio je da do narušavanja cjelovitosti nastaje raznim neadekvatnim zabranama u djetinjstvu, kroz kažnjavanje, negiranje dječjih potreba, a kasnije i kao navika grupe mišića da ostanu zategnuti kao što se događa kada želimo zadržati pojavu nekih osjećaja primjerice bijesa, straha, tuge ili seksualnog uzbuđenja. Tipičan način blokade je pritisak na dijafragmu kroz zadržavanje daha, zatim stegnutost u ramenima, prigušen govor, ukočen pogled,… Prema Reichu takvim blokiranjem se protok energije blokira i nakon opetovanih ponavljanja ovakvog blokiranja dolazi do formiranja obrasca mišićnih reakcija te samim time i do specifičnih mišićnih blokova. Ovakvi mišićni blokovi imaju emocionalni sadržaj na osnovu kojih stječemo uvjerenja o sebi i načinu funkcioniranja u svijetu.

Njegovo učenje je dalje razvijao Dr. Alexander Lowen, jedan od vodećih stručnjaka u tjelesno orijentiranoj psihologiji, na osnovu dugogodišnjeg iskustva, ustanovio je da mnogi ljudi poriču stvarnost, posebno potrebe i osjećaje svoga tijela.

I dok čitate ovu najavu, osvijestite svoje tijelo. Primijetite kako je u vašem tijelu? Krenite od glave i prođite sve dijelove svog tijela. Je li vam lice opušteno? Vilica zgrčena? Osjećate li napetost u vratu, ramenima? Osvijestite i svoja leđa: jesu li mekana ili negdje osjećate bol i napetost? Nastavite tako dalje preko prsa i trbuha, zdjelice, pa sve do bedara, koljena, potkoljenica i na kraju stopala.

Za većinu nas, ovakvi trenuci prisutnosti u tijelu su rijetki. Moderno društvo voli znati, razumjeti i imati brza rješenja. Pa i kad znamo što je najbolje za nas i možemo sagledati sebe i situaciju objektivno, iz nekog razloga poplave nas osjećaji i odreagiramo po starom obrascu. Nakon toga možemo propasti još u dublji osjećaj beznađa i boli.

Da nam se povijest ne bi ponavljala moramo otkriti otkud nam tako dubok i jak program i onda se suočiti sa svim emocionalnim sadržajem da bi mogli stvarati novu zdraviju stvarnost.

Pozivam sve zainteresirane za osobni razvoj ili edukaciju za buduće tjelesno orijentirane psihoterapeute da mi se pridruže na predavanju.

Za predavanje je neophodna prethodna prijava na link zbog ograničenog broja sudionika.

 https://forms.gle/7X5WWvUryCE5kBvb9

Ovo predavanje je ujedno i najava za radionicu koja će se održati u subotu 10.10.2020. u trajanju od 10:00 do 13:00

Sve informacije vezano za radionicu, upis u CIR program (Centar za Integrativni Razvoj) i individualne tearapije stojim na raspolaganju na 091 586 8107 ili oledrutter@yahoo.com,

Informacije o meni možete pogledati na www.oliveradrutter.com ili na facebook stranici: Intergrativni –tjelesno orijentirani terapeut po CIR metodi

Sve informacije o program škole možete pogledati na www.cir.hr ili možete mene nazvati i pitati.

 

Upute za posjetitelje:
Molimo sve posjetitelje i korisnike usluga GKMM-a koji koriste multimedijalne dvorane da poštuju epidemiološke mjere:
•Na ulazu u Knjižnicu i Multimedijalnu dvoranu obavezno je dezinficirati ruke
•Na ulazu u Multimedijalnu dvoranu obavezno je izmjeriti temperaturu
• Na licu je obavezno nositi zaštitnu masku – svoju
•Obavezno je upisati se u evidencijsku listu: ime i prezime /kontakt broj
•Obavezno je održavati distancu/razmak od 1,5 m
Hvala Vam što uvažavate i pridržavate se preventivnih epidemioloških mjera u GKMM!