NOVI PROJEKT UPOZNAJ SPLITSKE FILMAŠE – projekcija filma “Ribanje i ribarsko prigovaranje” (2020.)

18.3.2022

NOVI PROJEKT UPOZNAJ SPLITSKE FILMAŠE – projekcija je filma Ribanje i ribarsko prigovaranje (2020.) Upoznaj splitske filmaše projekt je čiji je glavni cilj upoznavanje i promocija splitske kinematografije […]

NOVI PROJEKT UPOZNAJ SPLITSKE FILMAŠE – projekcija je filma Ribanje i ribarsko prigovaranje (2020.)

Upoznaj splitske filmaše projekt je čiji je glavni cilj upoznavanje i promocija splitske kinematografije i splitskih autora i glumaca. Projektom želimo potaknuti filmski izričaj, razvijati kritičko mišljenje sudionika te širu javnost osvijestiti o važnosti audiovizualne baštine i kulture Grada Splita. Projekt je nastao u suradnji Gradske knjižnice Marka Marulića (Odjela Multimedije) i Kino kluba Split, a provodit će se jedanput mjesečno tijekom godine.

Prva u nizu projekcija je filma Ribanje i ribarsko prigovaranje (2020.), povijesnog filma u režiji Milana Trenca temeljen na istoimenom djelu Petra Hektorovića (1568.) i dobitnikom tri Zlatne arene 2020. godine.

U programu sudjeluju:

– Milan Trenc, redatelj filma

– Ivan Perić, organizator snimanja

– Uršula Najev, glumica 

– Bojan Brajčić, glumac 

 

Sadržaj filma:

16. je stoljeće., Pjesnik i plemić Petar Hektorović nakratko napušta izgradnju svog ljetnikovca te provodi tri dana na moru u društvu dvojice ribara. Okružen idilom otočkih krajolika, Petar lješkari, sanjari i prisjeća se tragične mladenačke ljubavi. No sjećanja na sukob plemića i pučana u Hrvatskoj buni još uvijek su svježa.