“Nenadani susret” predstavljanje knjige Nives Štambuk

13.3.2021

PONEDJELJAK, 16. LIPNJA 2014.   O knjizi će govoriti: književnica Dunja Kalilić, Mladen Vuković i autorica. Prigodne tekstove čitat će glumac Milan Zdravković. U glazbenom […]

PONEDJELJAK, 16. LIPNJA 2014.
 

O knjizi će govoriti: književnica Dunja Kalilić, Mladen Vuković i autorica.

Prigodne tekstove čitat će glumac Milan Zdravković.
U glazbenom dijelu programa Mario Dulčić na gitari.

Priče iz zbirke “Nenadani susret”, autorice Nives Štambuk, kazuju nam da se ne moraju tresti brda da bi se rodila priča. U tome je njihova vrijednost, ne mora sve biti senzacija da bi nas dotaknulo. I dobro je da je tako.
Susreti se događaju svima nama, svaki dan, možda za vrijeme vožnje automobilom, putovanja autobusom, na posao, obližnje mjesto, u rodni kraj ili u neki do tada nam nepoznati veliki grad.
Susreću se stari znanci, susreću se davne ljubavi, događaju se neobične situacije… Žalimo za propuštenim, suosjećamo, radujemo se i plešemo oko nekog stabla koje nam se nađe na putu, možda crne murve ako imamo sreće.
Može to biti samo trenutak, ali i on ostavlja trag, i on se broji u život.
I tada, kada se prepoznamo u nečijim očima, kada mali ljudi postanu naši junaci, onda je to to, onaj 'klik' kada mora nastati priča – topla, posebna, životna.

Bilješka o autorici

Nives Štambuk, djevojačko Žeravica, rođena je 24. siječnja 1958. godine u Splitu. Osnovnu i srednju školu završila je u Splitu, a također je studirala i diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Splitu.
Piše od školskih dana, a intenzivnije posljednjih petnaestak godina. Piše pjesme i prozu.
Članica je ULKU “Vlaho Bukovac” i s njima je nastupala na brojnim događanjima u Splitu, a najčešće u knjižnicama, domovima umirovljenika i galerijama.
Više puta je gostovala na TV postajama (TV Jadran i TV Dalmacija).
U sklopu udruge organizirala je i svoju prvu pjesničku večer I plovi, plovi od želja lađa.
Nastupala je na pjesničkoj večeri u Murteru koju je organizirala Matica Hrvatska, ogranak Murter.
Članica je udruga koje se bave očuvanjem čakavice.
Priče je objavljivala u dnevnim novinama i časopisima, a neke od njih su i nagrađene, npr. dobila je prvu nagradu Algoritma, na natječaju za osvrt na roman Polarna svjetlost, 2006. godine.
Ovo je njena prva zbirka priča.