“Moji gobleni – moja ljubav…”

13.3.2021

UTORAK, 1. SRPNJA 2014.   Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije goblen (francuski gobelin) je: 1. Uobičajen naziv za tapiserije, nastao prema manufakturi tapiserija koju su […]

UTORAK, 1. SRPNJA 2014.
 

Po definiciji iz Hrvatske enciklopedije goblen (francuski gobelin) je:

1. Uobičajen naziv za tapiserije, nastao prema manufakturi tapiserija koju su oko 1450. u Parizu osnovali braća Gilles i Jean Gobelin [gobl'], podrijetlom iz Reimsa (od 1662. kraljevska manufaktura; danas Manufacture Nationale des Gobelins).
2. Slikoviti vez kojim se izrađuju zidne slike, ukrasni jastuci, torbice i dr., ujedno i naziv za tako izrađeni ukrasni predmet. Veze se raznobojnom vunom ili pamučnom pređom (rjeđe svilom), tehnikom polukružića, na posebnome platnu kao podlozi

Evo što o svojoj ljubavi prema goblenima piše gđa.Hruban, splitska umirovljenica koja se još od djetinjstva bavi izradom goblena. „Kao mala djevojčica živjela samu kući okruženoj jorgovanima svih boja, koje sam beskrajno voljela. Završila sam Žensku stručnu školu gdje sam naučila puno toga. Sa suprugom i kćerkom otišla sam u inozemstvo i odmah po dolasku dobila posao u poznatom krojačkom salonu u Hamburgu. Tamo sam polako počela kupovati nacrte za goblene i konce, a kada sam se vratila u domovinu svaki slobodni trenutak iskoristila sam za izradu goblena.

Godinama sam strpljivo radila, za izradu nekih motiva (goblen “Hrvatski narodni preporod“ po predlošku Vlahe Bukovca) trebalo mi je preko 20 godina rada i pomoć moje kćerke. Izložba u vitrinama GKMM sastoji se od 43 goblena i predstavlja moj cjeloživotni rad, ona govori o mojoj predanost i ljubavi prema ovoj plemenitoj vještini.

Za sve velike i male zaljubljenike u goblene i one koji bi ih htjeli naučiti izrađivati pripremam Malu školu izrade goblena u GKMM, koja započinje 14.7. u 18 sati, a održavat će se ponedjeljkom i srijedom u 18 sati. Za upis i ostale informacije javite se na Odjel za djecu i mlade ili tel. 685-020″.