Mjesec Frankofonije 2022. – Projekcija filma Ludi Pierrot redatelja Jean-Luc Godarda

16.3.2022

U Mjesecu Frankofonije Gradska knjižnica Marka Marulića u suradnji s Prokulturom – Split i Francuskim institutom u Zagrebu, u čast velikom glumcu Jean-Paul Belmondu (1933. – 2021.), organizira projekciju filma Ludi Pierrot redatelja Jean-Luc Godarda, […]

U Mjesecu Frankofonije Gradska knjižnica Marka Marulića u suradnji s Prokulturom – Split i Francuskim institutom u Zagrebu, u čast velikom glumcu Jean-Paul Belmondu (1933. – 2021.), organizira projekciju filma Ludi Pierrot redatelja Jean-Luc Godarda, Francuska 1965. 

ULOGE:
Jean-Paul Belmondo (Pierrot),Anna Karina (Marianne),Graziella Galvani (Maria)…

Sadržaj: Ferdinand Griffon nesretno je oženjen, a nedavno je i dobio otkaz u televizijskoj kući u kojoj je bio zaposlen. Nakon posjete besmislenoj pariškoj zabavi ispunjenoj ispraznim pretencioznim diskusijama, odluči pobjeći s bivšom djevojkom Marianne Renoir na sam 14. srpnja, obljetnicu Francuske revolucije, ostavljajući iza sebe suprugu, djecu i buržoaski način života…..

 

Ludi Pierrot  drama, književna adaptacija, baština, jedan je od najslavnijih filmova u opusu modernističkog prvaka Jean-Luca Godarda, po nizu kritičara i vrhunac prve faze njegove karijere koja je trajala otprilike do 1967.

Jean-Paul Charles Belmondo, uz  Louisa de Funèsa i Alaina Delona, jedan od najvećih francuskih glumaca, šezdesetih, privukao je gotovo 160 milijuna gledatelja u svojoj 50-godišnjoj karijeri. Najistaknutiji je bio po portretiranju policajaca u akcijskim trilerima i postao je poznat po svojoj nespremnosti da se pojavljuje u filmovima na engleskom jeziku, unatoč tome što ga je Hollywood pozivao. Opisan kao ikona i nacionalno blago Francuske, veliki glumac francuske kinematografije i važna figura u oblikovanju europske kinematografije. Godine 1989. Belmondo je osvojio nagradu César za najboljeg glumca za svoju izvedbu u Itinéraire d’un enfant gâté.  Godine 2017. dobiva nagradu za životno djelo: Zlatnu palmu tijekom filmskog festivala u Cannesu i 42. nagradu César d’honneur na 42. dodjeli nagrada César.