“Misterij života i smrti”, javno predavanje Lectorium Rosicrucianuma

29.1.2021

Petak,15. veljače 2013. u 18h Filozofija Ružina križa počiva na takozvana tri osnovna stupa: Nauk ili učenje o dva prirodna poretka, učenje o mikrokozmosu i […]

Petak,15. veljače 2013. u 18h

Filozofija Ružina križa počiva na takozvana tri osnovna stupa:
Nauk ili učenje o dva prirodna poretka, učenje o mikrokozmosu i transfiguracija, nauk o spasu. Tako se u Duhovnoj školi Ružina križa, da se figurativno izrazimo, izučavaju tri osnovna predmeta: kozmologija, antropologija (nauk o čovjeku mikrokozmosu) i evanđelje (nauk o spasu, radosna vijest). Pretpostavka za sva tri „predmeta“, stupa ovih učenja jest “pad”, nauk o padu.
U judeo-kršćanskom, zapadno-europskom kulturnom krugu, tradicionalno se govorilo o grijehu, Istočnom grijehu. Na istoku se to češće izražavalo kao pomutnja, a u staroj Grčkoj govorilo se o bolesti, sljepilu, bolesnomu stanju. Čovjek je nekoć, kako u mnogim svetim spisima i legendama piše, obitavao u božjemu vinogradu, u božjoj prisutnosti. Današnji čovjek živi u “od boga odvojenom svijetu” i on je kako biblija naučava: “u Božjim očima mrtav”.
Pokušati ćemo Vam tijekom ove večeri prenijeti našu sliku te velike kozmičke katastrofe koja je uzrokom ovakvomu, današnjemu stanju postojanja, te staviti naglasak na proces transfiguracije, proces ozdravljenja, odnosno, proces koji preko temeljne promjene osobnosti vodi do potpune zamjene osobnosti i ponovnoga uspostavljanja prvobitnoga sklada u božanskom mikrokozmosu. Taj proces je nazivan mnogim imenima, između ostaloga i “uskrsnuće iz mrtvih”.