MHK ’21 – Promocija knjige u nakladi GKMM-a, Ivana Kovačića, U pošti i oko nje

8.10.2021

Mjesec hrvatske knjige 2021. Gradskoj knjižnici Marka Marulića započinje promocijom knjige u nakladi GKMM-a (Bibliotheca Spalatina, 2021.), Ivana Kovačića, U pošti i oko nje. U promociji sudjeluju: […]

Mjesec hrvatske knjige 2021. Gradskoj knjižnici Marka Marulića započinje promocijom knjige u nakladi GKMM-a (Bibliotheca Spalatina, 2021.), Ivana Kovačića, U pošti i oko nje.

U promociji sudjeluju: povjesničarka Zdravka Jelaska Marijan i književnica Grozdana Cvitan

 

U pošti i oko nje – društveni i politički život Splita dvadesetih, tridesetih te ratnih i poratnih godina 20. stoljeća

“Ova moja takozvana manija pisanja gurka me da pišem čakod i o pošti i pošćerima, pa eto, dajem joj na voju, i pisat ću o nikim doživjajima koje sam zapamti za vrime mog službovanja od početka 1921. godine do umirovjenja 1953. godine. A naslov bi moga stat: Doživjaji u pošti i oko nje.”.

 

Rukopis Ivana Kovačića

To je završni dio autorove biografije, započete životnom pričom iz njegova djetinjstva Smij kroz suze. Biografija je nastavljena zapisima iz Prvog svjetskog rata i zarobljeništva u Italiji. Za razliku od ratnih zapisa u kojima je Kovačić koristio standardni jezik, djelo je napisano je splitskom čakavštinom. Nastalo je u periodu u kojem je autor radio najprije kao poštar, a potom kao ekonom poštanskog restorana u Splitu.

Kroničarevo kritičko pero oslikava i događaje u splitskoj pošti tih godina pa se može smatrati i svojevrsnom poviješću pošte tog perioda. Tekst obiluje tipičnim humorom kojim se predstavio već u svojoj najpoznatijoj knjizi Smij kroz suze. Prema njegovu iskazu, poslužio je i kao kvas književniku Miljenku Smoji za njegovo književno stvaralaštvo. U ovom je djelu jezik Ivana Kovačića neobično živopisan i zanimljiv. Nastao na razmeđu različitih kultura i državnih tvorevina sadrži veliko bogatstvo ne samo starih hrvatskih izraza nego i brojnih romanizama, germanizama i turcizama koji su se u to vrijeme mogli čuti u Splitu.