Mali edukativni ciklus filmova: Kenji Mizoguchi

26.11.2020

U ponedjeljak i srijedu (2. i. 4. siječnja 2012.) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se mali edukativni ciklus filmova japanskog redatelja Kenjija Mizoguchija. […]

U ponedjeljak i srijedu (2. i. 4. siječnja 2012.) u dvorani 3 Središnje knjižnice održat će se mali edukativni ciklus filmova japanskog redatelja Kenjija Mizoguchija.
Mizoguchi je, transcendirajući granicu sna i jave te diskretno otkrivajući duhovnu stvarnost realističnim sredstvima, ostao jedan od najvećih majstora oniričkog filma i veliki poštovatelj tradicije japanskog slikarstva.
Jednog od najpoznatijih redatelja svih vremena, Kenjia Mizoguchija europska kritika otkrila je relativno kasno i pred kraj njegova života i karijere isticala njegovu razrađenu organizaciju mizanscene, vizualnu eleganciju, kontemplativnost te bliskost prosedea sa slikarskim i glazbenim postupcima. Sa svojim posljednjim filmovima, Mizoguchi je godinu za godinom bio redoviti gost najvećih filmskih festivala, a na venecijanskoj je Mostri za filmove koje ćemo prikazati, među ostalim nagradama primio i dva Srebrna lava.