“LJubav, uspomena, opomena” izložba fotografija Marine Peran Lekić

22.2.2021

PONEDJELJAK, 1. SRPNJA 2013. Marina Peran Lekić rođena je 1946. u Splitu, gdje završava gimnaziju i upisuje studij arhitekture u Ljubljani. Nakon tečaja fotografije na […]

PONEDJELJAK, 1. SRPNJA 2013.
Marina Peran Lekić rođena je 1946. u Splitu, gdje završava gimnaziju i upisuje studij arhitekture u Ljubljani. Nakon tečaja fotografije na Sveučilištu Gainsville na Floridi počinje se baviti fotografijom kao članica fotosekcije novinske agencije Delo. Do odlaska u mirovinu izlaže na brojnim grupnim (156) i samostalnim izložbama (14), nakon čega se svom snagom posvećuje fotografiranju, pisanju i dobrovolnjom radu kao medijatorica kulture u Ljubljanskom muzeju arhitekture.

Dobitnica je 27 nagrada, priznanja i diploma za fotografe amatere.
Tijekom ljetnih mjeseci živi u bolu na Braču, gdje godinama podučava djecu plivanju.

Kozolci su jednostavne drvene konstrukcije koje su slovenski seljaci u minulim stoljećima postavljali po livadama ili na rubnim dijelovima sela. Postoji više vrsta kozolaca, od jednostavnih sjenika do složenijih, u čijim se prizemljima čuvao poljoprivredni alat.
….Zbog svoje jedinstvene građe kozolci su danas zaštićeni spomenici slovenske ruralne baštine,ali većinom su osamljeni i zaboravljeni, oštećeni ili srušeni, čak bi se moglo reći i izgubljeni u prostoru i vremenu. Fotografije Marine Lekić su priča o ljubavi za tu zaboravljenu i zanemarenu baštinu. Njena priča je i opomena ne samo onima koji se zaštitom i čuvanjem baštine bave profesionalno, već svima koji ne žele da baština postane samo uspomena.

Sjenici, ti preprosti spomenici ruralne graditeljske baštine. Stari i umorni, osamljeni i zapušteni. Stoje u potpunom suglasju nesuglasja. Stoje… Ali stajati nije dovoljno, potrebno je obstati”, rekao je već davno Primož Trubar. Moj boj za obstanak su fotografije.

Marina Peran Lekić

Sa zadovoljstvom vas pozivamo na otvorenje izložbe arhitektice i fotografkinje Marine Peran Lekić Ljubav, uspomena, opomena u ponedjeljak, 8. srpnja 2013, u 19 sati u Gradskoj knjižnici Marka Marulića, ulica Slobode 2.
O fotografijama će zboriti prof. dr. Tonći Šitin