“Libija – priča o ljudima” izložba fotografija Mejreme Reuter

22.2.2021

UTORAK, 10. RUJNA 2013. Izložba umjetničkih fotografija “Libija, priča o ljudima”, Mejreme Reuter imala je svjetsko otvaranje u Kulturnom centru u Operi, rezidencijalnom predgrađu Milana, […]

UTORAK, 10. RUJNA 2013.
Izložba umjetničkih fotografija “Libija, priča o ljudima”, Mejreme Reuter imala je svjetsko otvaranje u Kulturnom centru u Operi, rezidencijalnom predgrađu Milana, 30. ožujka 2012.

Po prvi put publika je vidjela 33 fotografije velikog formata 80×60 koje su nastale tijekom četverogodišnjeg boravka autorice u Libiji od 2003. do 2007. Izložba u GKMM u Splitu je deseta po redu u godinu i pol dana izlaganja.

Mejrema je rođena i školovala se u Splitu, a potom je diplomirala na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. U hrvatskim kazalištima glumila je par godina, a onda otišla u Afriku na mjesto predavača na Američkom sveučilištu u Kairu gdje je na katedri za teatar predavala glumu, naprednu glumu, analizu teksta i umjetnost teatra. Nakon Egipta nastavila je rad kao umjetnica, edukator i terapeut u Rimu, Kuvajtu, Bangladešu i Libiji. U Tripoliju je radila kao autor i voditelj projekta za British Council kroz medij glazbe i televizije u svrhu razvoja ekološke svijesti mladih. Na internacionalnim školama u Tripoliju predavala je dramu i glazbu, osnovala prvi dječji zbor Desert stars, i prvu baletnu školu u Libiji, kao i prvi ansambl srednjovjekovne i renesansne glazbe Saltoinalto.
Ovom izložbom želja joj je nastaviti sa radom na fuziji kulture, umjetnosti i saznanja o tradicijama koje su osnova ljudskog dostojanstva i pravog napretka.

Odgovore o humanosti u pravom smislu te riječi Mejrema ne dobija u bibliotekama ili institutima. Prave odgovore nalazi upravo među ljudima koji poznaju prirodu i žive u, na prvi pogled, nemogućim životnim uvjetima bez vode, medicinske pomoći ili škola. Jedna od najbogatijih naftnih zemalja svijeta zapravo doživljava upravo ovo kroz što cijeli svijet sada prolazi. Gramzljivost pojedinaca uobličava živote cijelog svijeta. I to na štetu svih nas. Ekološke i humane katastrofe sve su češće a trebalo bi biti obrnuto. Da li se mi uopće razvijamo ili smo žestoko manipulirani? Gdje idemo? U Libiji, Mejrema otkriva da je tradicija i kultura pravoga čovjeka daleko jača od svega. Njezine fotografije Libije nagrađivane su i od strane eminentnih fotografa i povjesničara umjetnosti. Naime, Mejrema je sudjelovala isključivo na onim natjecanjima gdje se nije prikazivalo ime autora već samo broj. Kad bi se proglasio pobjednik i kada bi se doznalo njegovo ili ovaj put njezino ime, desilo se da je u tri različite kategorije, Mejrema jednom kući donijela tri prve nagrade.
Apolon, jedna od fotografija s izložbe, u višemetarskom formatu, dugo je krasila ulaz u središnjicu British Councila u samom centru Londona.
Uz fotografije, Mejrema je napisala i knjigu priča te ih sve skupa objavila u knjizi “Libija, priča o ljudima” u izdanju CDV info d.o.o.