Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Terry Pratchett

2.3.2021

ČETVRTAK, 20. VELJAČE 2014. Zamislite život na planeti koja je plosnata poput diska i plovi kroz svemir na leđima četiri divovska slona što stoje na […]

ČETVRTAK, 20. VELJAČE 2014.

Zamislite život na planeti koja je plosnata poput diska i plovi kroz svemir na leđima četiri divovska slona što stoje na oklopu neizmjerno velike kornjače A'Tuin.

U tom svijetu bogovi noću razbijaju prozorska stakla nevjernicima, a Smrt odlazi na godišnji odmor zbog premorenosti i pokušava sebi pronaći dostojnu zamjenu. (Možemo bez problema vizualizirati Saramaga kako čita 'Morta' uz kamin i poslije napiše 'Kolebanje smrti'.) U Svijetu Diska i prtljage pričaju, turisti padaju sa ruba svijeta, a Terry Pratchett već piše četrdeset i prvu knjigu o svemu ovome i ne misli odustati dokle god muveliki, crni šešir čuva glavu. Iako je pisao i horrore i naučnu fantastiku, većinu svoga života posvetio je Svijetu Diska, prosječnom brzinom od dvije knjige godišnje. 'U fantastici je mnogo lakše saviti svemir oko priče.', mudro će reći T. Pratchett, upitan za razloge ove književne specijalizacije. Svijet Diska nam se čini nekako bližim od Međuzemlja ili Hogwarts škole iz jednostavnog razloga što je Disk zapravo naš Svijet viđen i oslikan majstorskim potezima iz kuta maštovitog slikara, a priče s maštom mogu uznemiriti samo one koji je nemaju. Pratchett je, osim kroz knjige, u opću pop kulturu banuo i kroz fimove i kompjutorske igre sa nepriličnim junacima Diska u glavnim ulogama.
Dođite u četvrtak 20. veljače u 18 sati u Knjižnicu Trstenik i uskočite u maštoviti oganj satire jednog od najvećih humorista našeg vremena.

'Daj čovjeku vatre i biće ugrijan na dan, stavi ga na vatru i biće ugrijan do kraja života.'

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.