Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Stanisław Lem, Solaris

22.2.2021

SRIJEDA, 26. LIPNJA 2013.   Stariji čovjek je sjedio sam na mračnoj stazi. Nije bio siguran u kojem pravcu da krene, a zaboravio je i […]

SRIJEDA, 26. LIPNJA 2013.
 

Stariji čovjek je sjedio sam na mračnoj stazi. Nije bio siguran u kojem pravcu da krene, a zaboravio je i svoje odredište… također i svoj identitet. Jednostavno se nije mogao sjetiti tko je on zapravo. Dok je sjedio i razmišljao o situaciji u kojoj se našao, ispred njega se pojavi starija žena. Nasmije se bezubim smješkom, te ga upita: ' Onda, koja je tvoja treća želja?' 'Treća želja?', zbunjeno će čovjek. ' Kako mogu zaželjeti treću želju, kad već nisam imao prvu i drugu?' 'Već si imao prvu i drugu želju', reče mirno vještica,' tvoja druga želja je bila da se sve vrati u stanje prije tvoje prve želje. Zato se i ne sjećaš ničega; sve je onako kako je bilo prije nego si išta poželio'. Starica još jednom pogleda jadnika:' Znači, ostala ti je još jedna želja'. 'Dobro', stari će oklijevajući, ' Ne vjerujem da će biti ispunjena, ali vrijedi pokušati. Želim znati tko sam'. 'Zanimljivo', kaže vještica prije nego mu ispuni želju i nestane zauvijek. 'To je bila i tvoja prva želja…' Negdje u dubinama 'Solarisa' Stanislawa Lema pluta i ova pričica. Kako spoznati identitet nečeg nama posve stranog, ako još nismo načisto ni sa samim sobom. Kako percipiramo svijet i da li bi uopće mogli prihvatiti zbilju koja nije u skladu s našim shvaćanjima? Tko je Capo di tutti capi – um, svijest ili možda nešto toliko nepojmljivo da nema niti imena?

Posjetite u srijedu 26. lipnja u 18 sati Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik i ako ne dobijete konačan odgovor na prethodno izrečena pitanja, barem ćete se dobro zabaviti.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.