Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Miljenko Smoje

11.3.2021

ČETVRTAK, 15. SVIBNJA 2014. Kad dotur Luiđi prije spavanja mrmlja Danteove stihove, fine niti ironije se provlače kroz svaku pročitanu tercinu. Dante je pod prijetnjom […]

ČETVRTAK, 15. SVIBNJA 2014.

Kad dotur Luiđi prije spavanja mrmlja Danteove stihove, fine niti ironije se provlače kroz svaku pročitanu tercinu. Dante je pod prijetnjom smrti prognan iz Firence da bi se posthumno slavio njegov književni genije u istom gradu, kao da su progonstvom napravili ono što je bilo najbolje za njega. Smoje nije nikad bio protjeran iz svog rodnog grada; njemu se desilo nešto mnogo gore. Posljednjih godina života bio je gotovo potpuno ignoriran od svojih sugrađana. Danas još uvijek nije postignut konsenzus o njegovoj književnoj veličini, ali je barem dobio svoju ulicu, a njegov rad služi kao inspiracija za eseje stranim književnim teoretičarima.

U 'Kronici o našem Malom mistu' nigdje se ne spominje kako se zove mali dalmatinski gradić u kojem se odigrava ova životna komedija, jer može biti bilo koji. Svaki lik ispod svoje farsične spoljašnosti krije iznimnu kompleksnost. Komedija i tragedija su dva kraja istog štapa kojim se međusobno ganjaju živopisni Smojini karakteri. Svaka pretjeranost traži svoju protutežu na drugom kraju emotivnog spektra. Servantesova redikuloznost samo pojačava uzvišenost njegovog tragičnog kraja, a Luiđijeva surovost prema Bepini krije u sebi ljubav toliko delikatnu da se jednostavno mora sakriti i zaštiti od vanjskih utjecaja.

Nitko nije upečatljivije zavirio u dušu čovjeka koji živi u ovim krajevima od Miljenka Smoje. Možda se zato i bojimo dati konačni sud o njegovom djelu, jer na neki način tako dajemo sud i o sebi samima.
Dođite u četvrtak 15. svibnja u 18 sati u knjižnicu Trstenik i otkrijte kojeg od malomišćana najviše imate u sebi.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.