Književni klub kroničnih knjigofila u knjižnici Trstenik: Junot Díaz

2.3.2021

ČETVRTAK, 9. SIJEČNJA 2014. Oscar Wao je nesretan i usamljen mladić, taoc u tamnici vlastitih maštarija. Obožava poetiku 'Gospodara prstenova', nadjačavanje između svjetla i tame, […]

ČETVRTAK, 9. SIJEČNJA 2014.

Oscar Wao je nesretan i usamljen mladić, taoc u tamnici vlastitih maštarija. Obožava poetiku 'Gospodara prstenova', nadjačavanje između svjetla i tame, velike bitke između dobra i zla koje i on svakodnevno vodi unutar svog izmučenog bića. Svoj spas vidi u pronalaženju idealne ljubavi, čiste i savršene poput Bachove fuge. Nesposoban za kompromise, vječito u sjeni dominantne majke i buntovne sestre, Oscar žudi za tragičnom rolom romantičnog junaka.
Romanom epske magnitude i snage, na svega tristotinjak stranica, Junot Díaz u 'Kratkom, čudnovatom životu Oscara Waoa', kroz prizmu očajnog mladića uhvaćenog u neumoljivu zamku stvarnosti, oslikava stanje duha čitave Dominikanske nacije kroz nekoliko generacija.
Diaz piše sa autoritativnom lakoćom, miješajući stilove i naratore, jezike i razdoblja, staromodne kletve i moderne igre, vješto poput vrhunskog krupjea. Svaki njegov eksperiment je u funkciji romana i svaka rečenica nosi pečat iznimnog talenta. Izuzetno perceptivno, uvijek sa neophodnom dozom ironije, secira ljude kojima strahovlada uzima i zadnje zrno ljudskosti i pretvara ih u poslušne robote, koji su i sami sebe spremni prijaviti tajnoj policiji ako samo i promisle nešto protiv nedodirljivog diktatora Trujila. Trujilova diktatura je toliko stravično sveprisutna, da i čak i pravovremeni Díazov smisao za humor ne uspijeva umanjiti žestinu pakla koji je zadesio ovaj rajski otok.
Na kraju, Mihalićeva minijatura možda i najbolje sažima iskupljenje kojem je Oscar Wao (a kroz njega i ostali Dominikanci) toliko željno težio.

Ti bi da prkosiš goničima? O, ja znam mnogo
bolju osvetu: dočekaj ih, predaj im se; neka te
bace u tamnicu.
Oni ne žele tebe, nego tvoje bježanje.

Nađite utočište 9. siječnja 2014. u 18 sati u Knjižnici Trstenik.

Voditelj je Dražen Šaškor, dipl. knjiž.