Književni klub kroničnih knjigofila u Knjižnici Trstenik: Juli Zeh “Corpus delicti”

19.2.2021

ČETVRTAK, 13. LIPNJA 2013. Gdje je granica između brige za dobrobit stanovništva i uspostavljanja diktature? Prevelika briga (čak i kad nije licemjerna) teži uspostavljanju potpune […]

ČETVRTAK, 13. LIPNJA 2013.

Gdje je granica između brige za dobrobit stanovništva i uspostavljanja diktature? Prevelika briga (čak i kad nije licemjerna) teži uspostavljanju potpune kontrole. Oduvijek je svaki sustav ljudskog društva težio maksimizaciji sreće i zdravlja pojedinca (barem u teoriji). Što bi se desilo kada bi država poput Velike dadilje pazila na zdravlje i sreću svakog svog državljanina na način da bi kažnjavala sve one koji zapuste svoje zdravlje; kada bi se slale pismene opomene za svaku popijenu kavu, a pušenje cigareta nagrađivalo zatvorskom kaznom?
Možda je svakodnevna potraga za srećom preveliki teret. Mnogi ljudi su zapravo sretni samo kada su nesretni. Možda se, na kraju krajeva, sama srž slobode krije u vlastitom izboru na bolest i nesreću.
'A što je dobro, Fedro, i što nije dobro – treba li ikog pitati da to kaže ?'
Za razliku od Josefa K., čija je optužnica iskonstruirana i podmetnuta, optužnica za junakinju romana “Corpus delicti: proces” posve je jasna i u skladu sa postojećim zakonom i tim je njezina presuda još i monstruoznija.
Svoje pravo na neograničene količine kave kronični knjigofili pokušat će obraniti u četvrtak 13. lipnja u 18 sati u knjižnici Trstenik.
Voditelj je Dražen Šaškor, dipl.knjiž.